05.08.2022 | 11:39
Борисов дава заявка пред САЩ, че е по-договорлив и от Киро
И той и Кирил Петков не разбраха, че ние не гласуваме за американски сенатори
През тази седмица, когато си отиде най-арогантната и агресивна в некомпетентността си власт се случиха редица новини, на които не обърнахме внимание. Най-важната, според мен, беше за приоритетите около които бил готов да се обедини с други партии Бойко Борисов, за да управляват в съдружие.
Първият закон, който искал да внесе с бъдещото си коалиционно обкръжение бил за 100% диверсификация от Газпром. Ама, нали и първият голям зулум на Кирил Петков и Асен Василев беше, че еднолично отказаха евтиния руски газ и ни натресоха двойно по-висока от европейската инфлация? Нали народът ги намрази, щото за да се подмажат на американските си господари ни принесоха в жертва на глада и мизерията? Та, Борисов предлага да се търсел дългосрочен 10 годишен договор за доставка на газ от други страни, че да ни спаси. Той ли не знае, че когато синьото гориво е пробило всички ценови рекорди да сключваш и дългосрочна договореност пак ще ни излезе свръх солено? Знае и още как, но още в незапочналата предизборната кампания бърза да се врича на американците във вярност, че да си подсигури мястото на Киро.
За втори закон Борисов предлага таван на цените на горивата. Дотук добре, ще кажат мнозина. Най-малкото е лява мярка, предложена от десен политик. Искал да спре грабежът на българските граждани с високите цени. Но Борисов мълчи, че няма търговец, който да се съгласи да купува горивото утре на 4 или 5 лева и да го продава на пазара на фиксираните 2,70 лв., ако държавата не му гарантира разликата. Докога ще издържи хазната поемайки остатъка? И кои данъци се кани да вдигне, че да се покрие финансовия харч? Борисов не казва. Естествено. Той и Киро така мълчеше за цените, газа, за танкерите, за Гърция и пр. с пр., но дрънкаше глупости, че ни направил независими от руския газ и ни остави почти без газ.
На трето място Бойко се хвана за новата ескадрила бойни самолети F 16. И за тях предлага да се гласува закон, или решение на парламента. И пак вричане в американска любов. И пак бедна до тотална мизерия България ще даде поне още 1 милиард и 300 милиона долара за втора ескадрила, при положение, че първите самолети не сме получили, дето ги платихме на етап – чертежи.
На четвърто място, Борисов поиска 100% диверсификация на руското ядрено гориво и изграждане на нови ядрени мощности, различни от руските. Сиреч да купуваме скъпо от американската Уестингхаус и ядрено гориво и ядрени реактори? Ама не беше ли това последната цел на Кирил Петков? Нали затова отиде да натиска шефа на АЕЦ Козлодуй и накрая се отказа? Не е ли същата тази американска фирма, която снабдяваше Украйна с ядрено гориво, щото Киев искаше да се диверсифицира от Москва? И докато се те се диверсифицираха, не им ли се разхерметизираха горивните ядрени касети след третата година, заради абсурдни пропуски на конструкторите на Уестингхаус? И още, не се ли отказа Чехия от ядреното гориво на същата тази американска фирма, заради недостатъчна надеждност и се върнаха към руското гориво? Освен това никой не говори, къде точно ще го денем отработеното американско ядрено гориво.
На пето място, да се спре с издевателствата с цената на тока, казва Борисов. Той добре знае, че не цената е истинският проблем, а мизерните доходи на българите, които са крайно недостатъчни. Защото битовите потребители само у нас са на регулиран пазар в цяла Европа, а на бизнеса и сега държавата доплаща остатъка над 250 лева за 1 мегаватчас до цените на Европейската енергийна борса. Борисов не обърна внимание на друго, че на последното заседание на Министерски съвет правителството на Кирил Петков прие помощта за бизнеса да е до края на септември, а не до края на годината, каквито обещания имаше. Сиреч, от 1 октомври цените на всяка произведена у нас стока ще скочи няколко пъти.
Връщам се на цената на тока, повдигната от Борисов. Не в нея се крие проблемът, а в скъсаните джобове на българите и в ужасяващата мизерия. В глада, упадъка и в неизпълнените политически обещания. От влизането ни в ЕС минаха 15 години, от които Борисов управлява 13. И през тези 13 години ни обеща, че ще догоним средните европейски доходи хиляди пъти.
Накрая, същата тази диверсификация, за която говори днес Борисов, вчера я проповядваше Кирил Петков с апломб и светнал поглед на кристали. Само дето и за двамата диверсификацията не е пазарно обосновано действие, че да не сме под риск от един единствен доставчик, а дъвка с която да оправдаят скъпоструващият американски газ, ядрено гориво и мощности. Смотолеви той, че сме били подложени на натиск, ама не каза от кого.
И той и Кирил Петков не разбраха, че ние не гласуваме за американски сенатори. И точно затова политическият пейзаж у нас ще започне да се променя съвсем скоро. Сетих се, как по време на студената война, комунистическата пропаганда е пишела във вестниците, че американските войници били неадекватни, защото се напивали с кока-кола. Но ако тази умишлена заблуда не е имала каквито и да е икономически последствия за българите, то днес неолибералната политическа фалшификация за проамериканска диверсификация ще ни струва солено за поне едно поколение напред.
Валентин Иванов

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране