05.04.2021 | 7:49
Борисов поиска широк експертен кабинет. Самопредложи се за премиер
"Мили мои опоненти, какво ще правите, ако симпатизантите на ГЕРБ ви подгонят като чакали?!

Лидерът на ГЕРБ и сегашен премиер Бойко Борисов индиректно предложи на всички партии, които влизат в новия парламент, да бъде съставено експертно правителство, което до декември да изведе България от кризата, породена от пандемията. Без да споменава пряко подобна оферта, точно такава бе разчетена от неговите думи.  В същото време Борисов подчерта, че ГЕРБ печели пети поредни парламентарни избори и предупреди да не се създава коалиция анти-ГЕРБ.

Малко преди полунощ и близо 4 часа след края на изборния ден Борисов направи обръщение към избирателите и към опонентите си под формата на живо включване във „Фейсбук“ на фона на падащия сняг и на паркирания джип, приличащ силно на този, с който до момента обикаляше България. Лидерът на ГЕРБ бе само по сако в студа.

„Мили мои опоненти, какво ще правите, ако симпатизантите на ГЕРБ ви подгонят като чакали?! Но аз ви предлагам мир – да сложим експертите до декември! Чувам гласове, че и без Бойко ще съмне, но имате ли по-подготвен от мен? Някой, който да се е справил с 3 кризи – финансово-икономическа, миграционна криза или пандемията сега?“, самоизтъкна се Бойко Борисов.

„Няма да се справите, нямате експертиза, трябва да се учите – ние имаме огромен потенциал!“, подчерта той.

„Ние доказахме, че изборите са максимално прозрачни и честни. Има още няколко дни, в които ще се обобщават резултатите. Много се радвам, че толкова партии влизат в парламента, омръзна ми сам да нося отговорност“, каза още той.

И продължи, водейки своеобразен диалот с опонентите на ГЕРБ:

„Ние имаме огромен потенциал, вие, мили мои, нямате експертиза, ще се провалите. Спомнете си какво стана с Орешарски! Мои мили опоненти, познавам ви всичките, израдвайте се, станахте депутати – нали това искахте цяло лято. Но какво ще правите, ако симпатизантите на ГЕРБ ви подгонят като чакали?! Но аз ви предлагам мир – да сложим експертите до декември! Това е моето предложение към всички. Хайде да видим можем ли да се обединим в името на държавата, да изберем най-доброто!“

„Партията показа, че без първи, втори, трети човек, може да се справим. Имахме мощна Изпълнителна комисия и структури и доказахме, че може да спечелим. Това става за пети пореден път“, заяви сегашният министър-председател.

„Казвам евала на ГЕРБ, защото за първи път работихме така, както трябва да работи една партия: мощна Изпълнителна комисия, мощни структури, максимално ангажирани“, каза още лидерът на ГЕРБ.

„Трябваше, за да отговорим, че изборите са максимално прозрачни и честни, да имаме и машини. Това наложи огромна работа за много хора“ да ги сертифицират, произведат, закарат. Мисля, че заслужават голяма благодарност. Имаме поне още няколко дни, в които ще се обобщават резултатите. В кои градове, колко, колко от образованите, необразованите са гласували за отделните партии. Това също е важно“, коментира Борисов.

Той подчерта на няколко пъти, че има партии с 5 или 9 процента, които говорят от името на народа.

„Чувам, че някои с 5% искат да правят нещо анти-ГЕРБ, анти-Борисов. Мои мили опоненти, познавам ви всичките, израдвайте се, станахте депутати, нали това беше зора още от лятото, нямате нито капацитета, нито опита, никой от мен не познава по-добре как работи Европа“, обърна се той опонентите си.

„Ако имате 5% не можете да говорите от името на народа. Казвахте, че народът не ни иска, но ние имаме 25%“, добави Борисов.

„Предлагам ви до декември да направим максимално усилие да излезем от пандемията, да имаме консенсус, помислете как да мобилизираме ресурс, да видим можем ли да направим обединение в името на държавата“, заяви той.

Той се извини на медиите, за това, че обръщението му е през Фейсбук профила му.

„Лека вечер. Честито на всички победители!“, финално каза Борисов.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране