09.04.2021 | 16:04
Борисов се мята, в телевизиите са като упоени, но вече има нова политическа реалност
Срещу ГЕРБ има 1,5 млн. гласа на изборите, отишли за партиите „Има такъв народ”, БСП, „Демократична България”, „Изправи се! Мутри вън!”

Из тв студиите гледат като упоени и още не им се вярва, че Борисов е пътник. Единствената му възможност да състави мнозинство за правителство е коалиция с „Има такъв народ” (75 депутати ГЕРБ плюс 51 депутати на ИТН). Всички други възможни коалиции на ГЕРБ трябва да включват 3 или 4 партии, което е изключено. Както е изключено и партията на Слави Трифонов да направи коалиция с Борисов, въпреки че бяха хвърляни множеството съмнения по въпроса.

В телевизиите още приказват по инерция, без да осъзнават, че вече сме в съвсем друга политическа реалност.

Още в изборната нощ се видя, че анализатори хранят някаква илюзии, че Борисов някак ще вземе нещата в свои ръце да въведе ред и направи правителство.

Прокраднаха се няколко опорки в обясненията. Хараланите хрисимо заприказваха, че може да надделее разрушителната природа на българина и да се отдаде на реваншизъм, това било лошо. Сигурен признак, че Борисов всъщност не е спечелил избори, а ги е загубил и има страх.

Политическото пространство било много фрагментирано, нови избори наесен нямало да променят нищо, увещават други анализатори. Явно, Борисов от това най-много го е страх. Нови избори означават за него да има служебен кабинет за три месеца, изборите да бъдат по-честни и за ГЕРБ ще има по-малко гласове. Но и не е сигурно какво ще стане с други партии – патрЕотите ще се обединят, може и Божков с някого…, Борисов може да продължи да потъва, но и Мая Манолова може да отпадне.

Самият Борисов подхвърли какви демагогски аргументи да очакваме против нови избори – било скъпо. След него и други повтаряха опорките – едни избори стрували 150 млн., наесен ще има и президентски, и с още едни парламентарни не можем да си позволим 300 млн. за една година за избори… Тази песен се очаква с различни аранжименти и изпълнители.

Друга тема на клакьорите в телевизиите – ама БСП загубила катастрофално. Колко лошо за БСП и Нинова. Все едно са очаквали с надежда, че точно БСП ще спечели и сега са разочаровани… Това се раздува, за да отклони внимание от невъзможността Борисов да остане повече на власт. БСП беше главният враг на Борисов и клакьорите му и срещу тази партия бяха насочени всички медийни хватки. Всъщност загубата е за управляващата партия, която, макар да води с 26%, не може да състави правителство, защото всички останали не искат да влизат с нея в коалиция. На практика гласовете против ГЕРБ са се разпилели в няколко партии – „Има такъв народ”, БСП, „Демократична България” и „Изправи се! Мутри вън!”. И е логично тези партии да съставят правителство без ГЕРБ.

Най-важната тема на калакьорите-анализатори е Слави Трифонов

Посегнаха да го галят по главата, как в партията му били още неопитни, как може да приемат подадена от Борисов ръка. Направо бабуват за кабинет на Борисов с подкрепата на „Има такъв народ”. От лагера на Слави Трифонов обаче ясно заявиха, че коалиция с ГЕРБ няма да правят.

Борисов първо размаха тоягата и моркова – от една страна заплаши като истинска мутра, че може да извади „20-30-50 млади, красиви и буйни симпатизанти на ГЕРБ, които да ви преследват като чакали където и да сте…” Направи това среднощно изявление пред джипката, паркирана в двора му в Банкя. И подаде моркова – искал мир, трябвало да съставят правителството на експертите, да усвоим 50 млрд. от ЕС. И това не помогна. Борисов на заседание на правителството обвини другите партии, че били безотговорни, не искали да подкрепят неговата идея за експертен кабинет. Той иска нов кабинет тип „я елате пиленца при батко“. Вече няма кой да му се върже.

Борисов си мисли, че така ще я кара на селфита с джипката, като досега. Без да участва в предизборни дебати, без да отговаря на въпроси в парламента, без да отговаря нса журналисти на пресконференции.

С тази тактика успя да вземе 830 хил. гласа в избори, съпроводени с голям натиск, измама и манипулации, медийна пропаганда и дори със заплахи и бой, от страна на срасналата се с местните власти партия-държава.

Срещу ГЕРБ обаче има 1,5 млн. гласа на изборите, отишли за партиите „Има такъв народ”, БСП, „Демократична България”, „Изправи се! Мутри вън!”. Без да броим още общо към 200 хил. анти-ГЕРБ гласове, останали извън бариерата за влизане в парламента на партии като „Възраждане”, БНО на Васил Божков и др. И без да броим ДПС, които показват ясни признаци, че също не искат коалиция с ГЕРБ.

Това е гласуване против неговото управление, макар и разпръснато в различни партии. Всички партии, подкрепящи Борисов, загубиха. Дните му са преброени, вероятно той ще избере тактиката на протакането, за да задържи по-дълго управлението.

Иван Бакалов

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране