14.05.2023 | 10:38
Борисов се обади на Нинова, покани я на среща
Срещата между ГЕРБ и БСП за визията за правителство ще е в понеделник

Лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи, че в понеделник ще се проведе среща между ГЕРБ-СДС и БСП, за да посочи Бойко Борисов какъв формат на правителство вижда.  „Обади ми се сутринта, преди да дойда в студиото. Покани ни на среща. Тя вероятно ще е в понеделник във формат представители на двете формации. Очакваме утре той да каже каква му е идеята за съставяне на правителство“, заяви Нинова пред бТВ.

Според нея начинът за обявяване на премиер от ГЕРБ и номинациите, както и програмата, е грешен подход. „Правилният е всички да се съберем, да извадим 5-6 неща, важни за България, да определим разумни срокове и тогава да търсим хората, които да изпълня тези задачи. Според мен не трябва да са лидери и ярки политици. Не се прави така политика – ето ви премиер и политици и попълвайте“, каза Нинова.

Тя обясни, че от БСП ще се явят на срещата, на която ги канят.

„Ще отидем на разговорите, на които ни канят и ще видим дали имат намерение за корекция, и ще решим“, уточни Нинова.

Нинова посочи, че един от най-важните въпроси за разговори е за бюджета. Лидерът на БСП постави въпроса защо в приоритетите на Габриел не е споменато нищо за доходите на българите и заподозря, че ще се стигне до намаляване на разходи, за да се постигне бюджет с дефицит 3%, изискване за приемане в еврозоната. За БСП бюджетният дефицит не трябва да пада под 4.5%.

„Ако бюджетът им е под 3% дефицит сега и веднага, това означава рязане на доходи. Нито дума за увеличение на минималната работна заплата, майчински, детски. Ние имаме различия тук, какъв бюджет, как ще се погрижим за хората в тази инфлация“, каза тя. „Дефицит от 4,5% и нищо друго, под 3% означава увеличаване на неравенството и бедност. Трябва да намерим онзи разумен бюджет, който да помогне на хората и на икономиката. Очакваме национален план и програма, които обединяват всички партии в парламента“, уточни тя.

Лидерът на левицата каза още, че може да подкрепят експерти с експертен кабинет, но само след допитване до членовете на партията, които да решат.

Нинова коментира и исканата оставка на Иван Гешев от номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел.

„Мисля че главата на Гешев е част от сделка за правителство. Мисля, че тази оферта от Габриел е оферта към ПП-ДБ, на която да не могат да откажат. Мисля, че не е нейна работа да казва: Моето правителство и моя правосъден министър ще направят това и това. Първо още не е избрана за премиер. А няма „мое правителство и мой министър“. Това са Министерският съвет на България и зад него стоят партии. Така че първо малко по-скромно. За нас това означава политическа намеса, защото тя вече се явява и като политическо лице. А още това е най-бързата реакция в системата – за 24 часа от пълна подкрепа на Гешев шестима прокурори да се обръщат, за да му искаш оставката. Тези хора не са независими“, каза лидерът на БСП.

Тя определи преговорите за правителство през последния месец и половина като “имитация”.

„Има една игра, тръгнала от Древна Гърция и с бум през Средновековието, която и у нас имаше бум – „Тука има, тука няма“. Това прави в момента Борисов – вдигаш едната чаша, излиза Мария Габриел, вдигаш другата – Денков премиер, каза тя. Вдигаш третата – управленска програма на ГЕРБ, при четвъртата екселска таблица на ПП, под петата пък се оказали личните 10 приоритета на Габриел. И след една минута всичко това пак се размества“, твърди Нинова.

2 коментара

  1. Анонимен каза:

    Каде я покани в спалнята ли?

  2. Анонимен каза:

    Къде я покани в спалнята ли?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране