14.05.2021 | 17:30
„Босът Борисов“ влезе в световните медии
Хасковска фирма на близки до Делян Добрев е доставила некачествени маски за Германия

Две унищожителни статии за експремиера Бойко Борисов излязоха почти едновременно в престижни световни списания.“Шпигел“ прави разследване за поръчка на защитно облекло за германската армия от хасковска фирма, което било договорено между Борисов и канцлера Меркел, но се оказало некачествено. Обвиненията за корупция, отправени от бизнесмена Светослав Илчовски пък попаднаха на страниците на сп. „Икономист“.

Германската армия е поръчала от България защитно облекло за стотици хиляди евро, което е некачествено, но за което канцлерът Ангела Меркел, изглежда, лично е говорила с тогавашния премиер Бойко Борисов.

Това разказва сп. „Шпигел“ в разследването се разказва как фирмата „Венера Стайл“ (Venera Style) от Хасково е получила предложение за такива продукти, въпреки че дотогава прави само облекло. В началото на пандемията обаче „Венера“ предлага да достави двуслойни маски – 85% памук, 15% еластан – на Германия през пролетта на 2020 г.

Публикацията идва месеци след началото на мащабен скандал с доставки на некачествени маски, уличил в корупция съюзници на Меркел и поставил партията й – християндемократите в неизгодна позиция в навечерието на парламентарни избори.

Описаното се представя като забележително в момент, когато България се нуждае от тях колкото и Германия, и дори е наложила забрана за износ.

„Защо тогава България изпраща маски на Германия“, пита изданието като припомня, че този бизнес се ползва с подкрепа на най-високо ниво като тази на канцлера Ангела Меркел, министъра на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер и други като председателя на службата за поръчки към въоръжените сили. Крамп-Каренбауер дори подготвял личния си асистент да се качи на самолет да вземе проби от София.

В разследването се твърди, че Бундесверът набързо направил покупки, макар стоките да са съмнителни, каквото е и качеството им.В писма, получени от „Шпигел“, на няколко пъти се споменавали политически причини.

В новият брой на сп. „Икономист“ експремиерът Борисов също е главен герой в секцията Европа.Заглавието на публикацията е „Отиващият си български премиер е подложен на атаки“, а подзаглавието: „Експлозивни обвинения в парламента“.

Началото на статията е зловещ разказ за властта в България по времето на Борисов, сравнена с гангстерски филм.

„На купон босът играе карти с приятели. Един от тях показва видео за случилото се с бизнесмен, който не искал това, което те искали; той бил сниман как се гаврят сексуално с него в ареста. Друг член на групата, известен като Пилето, платил 2500 евро за бляскава жена, която „да се погрижи“ за боса. Други дали на боса златни кюлчета като подарък. Звучи като от гангстерски филм. Но „босът“ се твърди, че е Бойко Борисов, премиер-министър на България допреди няколко дни“, пише сп. Икономист“.

В статията се посочва, че това е описание, дадено от Светослав Илчовски на 5 и 7 май пред парламентарна комисия, „проверяваща поведението на Борисов и неговата партия, доминираща от 2009 г.“.

Списанието допълва, че „твърденията на агробизнесмена едва ли може да са по-осъждащи -той казва, че икономиката се контролира от хора около Борисов и министрите са само „марионетки“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране