14.04.2021 | 12:29
Босът на „Лукойл“ е истинският собственик на „България Мол“
Вагит Алекперов крие собствеността през няколко компании, законът за мерките срещу изпирането на пари е нарушен

Един от най-мощните руски олигарси и собственик на петролния гигант „Лукойл“ – Вагит Алекперов, е инстинският краен собственик на столичния „България Мол“ и прилежащия към него офис комплекс „Инфинити Тауър“. Схемата, през която той и семейството му владеят собствеността на мола включва няколко регистрирани в Люксембург фирми, показват данни от международното журналистическо разследване OpenLux, чиито български партньор е сайта „Бивол“.

Въпросният „България Мол“ смени собствеността си още през 2018 г., като номинално той стана част от групата на испански фонд, наречен Squircle Capital. Той пък от своя страна е собственост на регистрирания в Люксембург фонд SQC Opportunity SCA SICAV RAIF и притежаваната от него новосъздадена фирма Bulgaria Boulevard Holding S.à.r.l.

Тя е собственик на новосъздадено българско юридическо лице “Булевард България 69” ЕАД, което става правоприемник на предишния собственик на мола – Меркюри ЕАД. Цената на сделката не се съобщава.

Информацията от Люксембургския регистър показва, че към 10 януари 2020 г. реални собственици на люксембургското дружество-майка SQC Opportunity SCA SICAV RAIF са Вагит Алекперов, жена му Лариса и синът му Юсуф чрез The Venice Trust. Най-вероятно това е тръстът, който стои зад испанския фонд Squircle Capital, собственик на луксозните марини в Барселона и френската Ла Сиота.

Сделката за мола се придружава и с реструктуриране на внушителния дълг на предишния собственик Mercury към Unicredit Bulbank, сочат счетоводните документи на SQC Opportunity SCA SICAV RAIF, показват данните, разпространени днес от „Бивол“.

Новият собственик Squircle Capital се ангажира да инжектира допълнителен капитал от 19 милиона евро за дострояване на бизнес сградите, а дългът от 118 милиона евро към Unicredit е разделен на четири транша. Банката тегли черта върху 15,6 милиона евро, а други 29,9 милиона евро са цедирани на българската фирма “Булевард България 69” за едно символично евро.

Unicredit обаче може да е спокойна за обезпечението на кредита от действителния собственик. Списанието “Форбс”, оценява състоянието на Алекперов на близо 14 милиарда долара.

Странното е, че и към момента въпреки законовото изискване да се декларират реалните собственици на компаниите, в Търговския регистър и до момента не е подадено заявление B7 за фирмата “Булевард България 69”. От търговския център са отказали коментар.

Клуб Z се свърза с адвокат по корпоративно право, който да обясни ситуацията и той потвърди, че към момента законът е нарушен – и ЗМИП, и правилата на търговския регистър. От юридическа гледна точка това е техническа подробност, но глобата за неспазването й е голяма. Не е ясно и дали дирекция „Финансово разузнаване“ към ДАНС е взела някакво отношение по случая.

Все пак дори и да бъде подаден такъв формуляр, начини да се скрие името на крайния соственик има, защото законът, например, дава възможност това да се случи при дружества, чиито акции се търгуват на регулиран пазар, както и при т.нар. дружества на принципа на доверителната собственост, каквито българското законодателство не признава. При тях пък най-често се декларират само учредители и или доверителни собственици. Долкото това е нарушение на закона може да се спори, но практиката на нашия търговски регистър не намира проблем.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране