03.06.2021 | 9:44
Божков: Благодаря на САЩ, че видяха сигнала ми срещу Борисов
ДПС остава солидарно с Пеевски и иска доказателства за корупцията

„Благодаря на САЩ, че са обърнали внимание на сигнала ми. Той бе първото официално свидетелство за рекет и изнудване в особено големи размери от страна на управляващите в лицето на Бойко Борисов и Владислав Горанов“. Това написа във Фейсбук намиращият се в Дубай бизнесмен Васил Божков като коментар на решението на американския Държавен департамент да му наложи тежки санкции по обвинения за корупция.

„От всички засегнати от #хунтата , аз съм първият, подал официален сигнал до българските, както и до всички международни правораздавателни институции“, припомня той. Божков очевидно има предвид сигнала си, че е платил над 60 млн.лв като такса „спокойствие“ на бившия премиер Бойко Борисов и на бившия финансов министър Владислав Горанов. Двамата категорично отрекоха да са получавали пари от бизнесмена.

Интересен е послесловът на Божков: „Сергей Магнитски е адвокатът, загинал в затвор в Русия, защитавайки “олигарха” Бил Браудър, несправедиво обвинен в укриване на данъци“.

Божков ще даде днес пресконференция във Фейсбук, на която ще разясни позицията си.

Часове по-рано бившият депутат от ДПС Делян Пеевски заяви, че санкциите, които са му наложени от САЩ по закона “Магнитски”, са недопустими и тенденциозни, и ще ги обжалва.

В отворено писмо до медиите той твърди, че „не е извършил нищо, с което да е накърнил международно признати човешки права“. „Не съм държавен служител и не съм участвал в корупционни действия, като разпространените мотиви за наложените санкции не съдържат нито един верен факт. Във връзка с включването ми от страна на САЩ в санкционния списък заявявам, че считам подобен акт за абсолютно недопустим, тенденциозен и неотговарящ на духа и смисъла на този закон“, пише Пеевски.

Той дори знае кой е подстрекател на санкциите. “Същевременно съм наясно, че ангажираният значителен финансов и политически ресурс от страна на медиен олигарх и приватизатор, парадиращ с добрите си контакти, които използва срещу своите опоненти, е допринесъл за дискредитирането ми. Информация за това какво се готви, присъства отдавна в неговите медии и за мен случилото се днес не е изненада“, обяснява Пеевски. И се заканва американските му адвокати да предприемат всички законови действия срещу този акт.

Представители на Васил Божков обясниха пред “Сега”, че той ще коментира, след като се запознае с решението на американските власти.

Caнкциoнирaният oт CAЩ Aлeкcaндър Мaнoлeв кaзa прeд Би Ти Ви, чe рaзбирa oт мeдиитe зa санкциите, и щe кoмeнтирa, cлeд кaтo ce зaпoзнae c дoкумeнтитe. Друг от посочените – Пeтър Хaрaлaмпиeв, обяви, чe нe знae нищo и също oткaзa кoмeнтaр.

ДПС: Оставаме солидарни с Пеевски

„ДПС очаква факти и доказателства, мотивирали решението на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ. До тогава оставаме солидарни с личната позиция на г-н Делян Пеевски, обявиха от движението в официално изявление“. Оттам добавят, че „г-н Пеевски не е заемал висша публична длъжност от 2009 г. досега, освен че е бил народен представител на ДПС“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране