17.12.2022 | 13:01
Божков размазва държавата в съда
Наказателни постановления за близо 15 милиона бяха отменени от съдилищата през последния месец

Наказателни постановления за близо 15 милиона, издадени срещу хазартните компании на Васил Божков, бяха отменени от съдилищата през последния месец, твърди Mediapool. Причините за решенията на магистратите са най-различни, но посоката е неизменно една и съща в полза на бившия най-влиятелен хазартен бос в България.

На 12 декември столичният административен съд отмени глоба за 4.3 милиона лева срещу компанията „Ню Геймс“, която беше организатор на 92-те варианта на известната „Национална лотария“. На 22 ноември същият съд отмени глоба за 5.06 милиона лева срещу „Еврофутбол“. Двете решения са окончателни.

Междувременно Софийският районен съд отмени и друго наказателно постановление за 4.43 милиона лева срещу „Еврофутбол“, но това решение може да се обжалва.

През февруари 2020 година бе обнародван законът, с който частните моментните лотарии бяха обявени за нелегални. Тежкият удар върху бизнесмена на Васил Божков бе предшестван от активизиране на прокуратурата, която повдигна цели 18 обвинения срещу тогавашния най-богат българин. Няколко дни преди образуването на делото Божков се изнесе в Дубай, откъдето българските власти не могат да го екстрадират.

На този фон Държавната комисия по хазарта изведнъж се сети, че хазартният бизнес на Божков е плащал много по-ниски такси от полагащото се по закон. Държавната финансова инспекция изчисли щетата за фиска на близо 700 милиона лева, а тази експертиза залегна в основата на наказателното разследване срещу Божков.

Макар и в несъстоятелност, неговите фирми продължиха да се борят в съда срещу претенциите на държавата за въпросните 700 милиона лева. Досега те печелят всички важни дела в административните съдилища, което може да подкопае и евентуален наказателен съдебен процес срещу Божков, ако такъв изобщо се случи някога.

През последните три месеца Върховният административен съд е анулирал претенции на държавата към хазартните компании на Васил Божков за близо 335 милиона лева.

Новите провали

На 14 февруари 2020 г., четири дни преди одържавяването на бизнеса с лотарията, „Ню Геймс“ продължава да подава съвестно до комисията по хазарта отчети за своите печалби. Компанията обявява, че през януари е събрала комисионни (печалбата преди облагане) в размер на 19.4 милиона лева. Компанията отчита, че трябва да плати такса от 3.88 млн. лв. или 20% от комисионните.

Държавната комисия по хазарта обаче има друго виждане. Тя настоява „Ню геймс“ да плати 15% от приходите от талони за месеца, които са 54.4 милиона лева. Дължимата сума става 8.16 милиона лева. Държавната комисия претендира, че „Ню Геймс“ е платила 4.279 милиона лева по-малко от дължимото по закон и ги търси.

Пред съда обаче се случва истински цирк. Държавната комисия е написала в акта си, че глобява хазартната компания за подаване на декларация с неверни данни. В същото време се е позовала на член от Закона за хазарта, който твърди, че „Ню геймс“ изобщо не е подала декларация.

На това основание държавата губи делото и не само няма как да събере парите, но и ще плати над 32 000 лева за адвокатите на „Ню геймс“.

Едното дело срещу „Еврофутбол“ за 5.07 милиона лева е загубено, защото съдът казва, че хазартната фирма изобщо не е била длъжна да отчита каква такса дължи върху приходите от залози.

Съдът не казва, че „Еврофутбол“ не дължи тези пари, а само, че не трябва да декларира. На това основание претенцията на държавата за над 5 милиона лева е изтрита.

Другото дело срещу „Еврофутбол“ за 4.43 милиона лева е загубено пред Софийския районен съд заради вече създадената практиката на върховния съд по тези дела, която е изцяло в полза на Божков.

2 коментара

  1. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

    Ай БОЖЕ,съдия да си у булгаристан-все си на кяр.Вижте го тоя маймун-на ВАС-все купува на далавера.

  2. Бб каза:

    Руски мастииии

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране