28.08.2023 | 9:48
Божков се върнал заради местните избори, имал сделка с хора от „дълбоката държава“
Според криминалния психолог Росен Йорданов идването на Черепа е свързано с кандидатирането на Васил Терзиев за кмет на София

Ролята, която трябва трябва да изиграе Божков, е свързана с местните избори. Иначе в хрониката на събитията трябва трябва да започнем да се ровим от атентата срещу Гешев, да минем през посещенията на президента в ЮАР, през убийството на Къро и записите, скоротечното линчуване на главния прокурор, т.нар. наречената сглобка, кандидатирането на Васил Терзиев за кмет на София и финала с убийството на Алексей Петров. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ криминалният психолог Росен Йорданов.

„Божков има репутацията на човек, който никога не играе в неуговорени мачове. Дълго време си е уговарял тези, които са свързани с неговия бизнес. Има информация, че и дори с хора от обкръжението на Путин се договаря, ставаше въпрос за връзките му с Пригожин, за желанието му да инвестира в Грузия, в Крим и т.н.“, добави той.

Според него Черепа е имал дълги връзки и с т.нар. „дълбока държава“. „Ключовият въпрос не е защо сега се върна, а с кого е сключил сделката. Според мен е с хора от дълбоката държава. Той винаги е имал връзки с Държавна сигурност. Алексей Петров също е имал. Ще видим обаче дали вместо в уговорен мач ще трябва да изиграе една бутафорна роля“, заяви Йорданов.

Това са хора (б.а. Божков и Петров), които искат да се реинкарнират в политическата роля официално, обясни той.

„В никакъв случай Божков не може да спечели изборите, но чрез кандидатурата на Терзиев, който има тежко ДС минало, е това голямата цел – обществото да приеме хора с подобна биография и такива като Черепа да бъдат поставени в друга ситуация“, коментира криминалният психолог.

„Ако си спомняте изтеклите записи, Божков заплашваше братя Найденови с Къро. След това пък последния бе споменал няколко пъти лидерите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Ако приемем, че в тези записи има доза автентичност, има подобни връзки. Знам и от други канали, че Божков е имал определено влияние и връзки с Кърво, който бе убит в ЮАР, а неговият бизнес бе основно в България. Общата връзка са тайните служби“, добави той.

Политологът доц. Стойчо Стойчев пък припомни, че Божков сам е написал във Фейсбук, че всички пречки за неговото завръщане са паднали.

„Очевидно става въпрос за нещо, което се е случило през близките седмици. Най-значимото нещо, което стана, беше убийството на Алексей Петров. Дали той е бил пречка за идването му в България мога само да гадая“, добави той.

„Не знам защо интересът пада върху всеки друг, а не върху Иван Гешев. Той може да разкаже някои неща независимо дали има ангажимент да пази служебна тайна, след като вече не е главен прокурор“, заяви доцентът.

„Тези, които стоят зад Божков са цял легион. От научната литература може би най-доброто обяснение е мафията. Няма значение кой стои зад тези схеми“, обясни той.

Трудно може да се говори за някаква договорка, каза пък адвокат Димитър Марковски.

„Ако следим процесуалното поведение на прокуратурата, виждате, че тя не дава заявка да има някакво снизходително отношение спрямо образуването срещу него наказателно дело“, добави той.

„Самият факт на неговото завръщане означава, че очевидно има намерение да участва в процеса на събиране на доказателства. Моментът на неговото завръщане според мен е подбран внимателно и не е решил просто така да се качи на самолета“, заяви адвокатът.

На въпрос възможно ли е Васил Божков да бъде освободен срещу парична гаранция адвокат Марковски заяви, че е „абсолютно възможен сценарий“ да му бъде определена по-лека мярка за неотклонение.

„Лично на мен мотивите на Софийския градски съд ми се струват малко особени. Съдът е приел, че има риск г-н Божков да се укрие от органите на разследването, което според мен не отговаря на тази фактология, която всички видяхме“, изтъкна Димитър Марковски.

В „Здравей, България“ по Нова телевизия пък адвокатът на Васил Божков Георги Гатев каза, че Божков добре осъзнавал, че когато дойде в България евентуално ще му бъде наложена мярка за неотклонение или задържане.

На въпрос дали клиентът му ще свидетелства срещу бившия премиер Бойко Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов, Гатев посочи: „Още много отдавна възнамеряваше да се върне в България. Това, че иска да свидетелства, не означаваше, че ще отпаднат обвиненията му. Той добре осъзнаваше, че когато дойде в България евентуално ще му бъде наложена мярка за неотклонение или задържане. Това не беше единствената причина да се върне”.

Защитата на бизнесмена коментира и изнесените данните, че Божков е комуникирал с лидера на наемниците от „Вагнер” Евгений Пригожин. „Тази информация, която беше изнесена от прокурора, няма нищо общо с делото, което в момента се разглежда. По него няма факти и обстоятелства, които навеждат до някакви връзки с чуждестранни лица”, Георги Гатев.

„Възможно е да има такава информация, не го отричам, но зависи каква е същността на тези разговори, в какво се състои тази комуникация”, посочи той.

„Това са нови обстоятелства, които не сме коментирали. След като прокуратурата твърди, че има такива връзки, говори се за съмнителни сделки, евентуално за извършени престъпления, защо досега не е повдигнато обвинение, Божков е обвиняем от 2020 г. Това нещо досега не е направено, защото в тази информация няма никакви данни за престъпление, извършено от негова страна”, категоричен е адвокатът.

По думите му с изнасянето на тази информация прокурорът е целял да компрометира клиента му.

„След някои събития, свързани със съдебната власт, той предприе действие за връщането си в страната, когато прецени, че нещата в България се поменят в положителния смисъл. Още повече, когато прекратиха едно от наказателите дела срещу него за престъпление срещу държавата“, каза още адвокатът на Божков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране