17.07.2015 | 0:35
Бракът може да бъде само между мъж и жена
Подкрепям равноправието, но искам граждански съюз, заяви немската канцлерка

Еднополовите двойки трябва да имат същите права като традиционните – по отношение на данъчни облекчения и други, но това да е под институцията на граждански съюз, а не брак, заяви канцлерката на Германия Ангела Меркел в интервю пред известен немски влогър.

“Аз подкрепям напълно елиминирането на всякаква дискриминация. Постигнали сме много, помня, че преди 25 години, много хора не смееха да кажат открито, че са хомосексуални,” заявила тя. “Но за мен, лично, бракът е мъж и жена, които живеят заедно. Това е моята концепция, но подкрепям гражданския съюз.”

Още през май, когато Ирландия узакони гей-браковете, Меркел заяви, че няма намерение да повтаря същото в Германия. Според обяснението на Меркел, “граждански съюз” и “брак” няма да имат никаква функционална разлика и ще представляват идентични институции с различни имена.

“Не искам дискриминация и искам равноправие, но правя разлика в един момент,” подчерта тя. Противно на нейното мнение, 3/4 от германците вярват, че трябва да се узаконят гей-браковете, показват проучванията.

Говорител на британското ЛГБТ благотворително дружество Стоунуол подигравателно попита: “Може ли някой да подкрепя “елиминиране на цялата дискриминация”, ако вярва, че еднополовите съюзи не трябва да са “бракове? Трябва да е тиха седмица за Ангела, ако тя се притеснява за синоними.” Ангела Меркел е стъпвала в брак два пъти. Дъщеря е на лютерански свещеник, описва себе си като евангелистка, като политик принадлежи към Християндемократичния съюз.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране