08.01.2015 | 16:54
Братята, заподозрени за атентата, барикадирани в къща край Париж
В предградието Монруж имаше престрелка в четвъртък сутринта, при която загина общинска полицайка

Издирването на нападателите срещу сатиричния в. “Шарли Ебдо” се концентрира в четвъртък около двама братя, единият от които вече е осъждан за опит да замине за Ирак, за да се бие редом с джихадистите, съобщава “Ройтерс”.

Снимки на заподозрените Шериф Куаши (вляво) и брат му Саид Куаши (вдясно) бяха разпространени от френската полиция. Седем души бяха задържани в рамките на разследването на атентата в Париж, при който загинаха 12 души, осем от които журналисти и двама полицаи. Двамата заподозрени са били забелязани в Ен, Северна Франция, по информация на АФП. Двамата тежко въоръжени мъже са нападнали бензиностанция „Авиа“ в община Виле-Котре.

Мъжете, заподозрени за атентата в редакцията на „Шарли ебдо“, са се барикадирали в къща на около 57 км северно от Париж. Това съобщава Le Figaro, като се позовава на полицейски източници. Според изданието акцията върви и в момента.  Местните медии съобщават, че цялата улица около къщата е запълнена с полицейски и военни коли, а кварталът е отцепен.

По-рано днес двамата братя бяха локализирани на бензиностанция с крадена кола. Според източници на „Франс прес“ в автомобила е имало джихадистки флагове и коктейли „Молотов“. Двамата мъже са с качулки, „Калашников“ и базука“, е потвърдил и друг източник пред АФП, добавяйки, че „номерата не отговарят на колата“, която била Рено Клио. За залавянето на заподозрените се използват значителни полицейски сили и жандармерия.

Междувременно в южното парижко предградие Монруж имаше престрелка в четвъртък сутринта, при която загина общинска полицайка, а служител по чистотата бе ранен. Засега не е известно дали инцидентът има връзка с атентата в сряда срещу “Шарли Ебдо”.

Френският премиер Манюел Валс заяви пред RTL, че хиляди полицаи, жандармеристи и следователи са мобилизирани за задържането на двамата основни заподозрени. Единият от задържаните днес е 18-годишният Хамид Мурад, който сам отишъл в полицията в Шарльовил-Мезиер, след като разбрал, че го издирват. Според съдебен източник той е свързан с двамата основни заподозрени за стрелбата срещу “Шарли Ебдо”, но няма как да е бил на местопрестъплението, тъй като по време на нападението е бил на училище. Другите шестима задържани са близки или членове на обкръжението на братята Куаши.

Премиерът Манюел Валс заяви, че “основната грижа” на френските власти е заподозрените да не преминат отново към действие и предупреди срещу разпространяването на информации, които могат да поставят в опасност тяхното задържане.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране