18.04.2016 | 8:47
Бразилският конгрес одобри отстраняването на Дилма Русеф
През последните месеци страната минава през политическа криза и рецесия, невиждана от 30-те години на миналия век

Долната камара на бразилския конгрес одобри импийчмънта на президента Дилма Русеф в продължила часове наред процедура, съобщи агенция “Ройтерс”.

Сесията в конгреса започна с демонстративни провиквания на депутатите и сблъсъци пред председателския подиум. По същото време стотици хиляди протестиращи за и против Русеф излязоха по улиците в най-големите градове в страната. След пускането на необходимия 342-ри глас от общо 513, опонентите на Русеф изнесоха на ръце последния депутат, който бе гласувал против нея.

Сега предложението за отстраняване на Русеф отива за гласуване в Сената и ако той го одобри с обикновено мнозинство, президентът ще бъде временно отстранен, докато текат делата срещу нея. Ще я замести вицепрезидентът Мишел Темер.

Дебатите по отстраняването на президента започнаха в петък, след като ден по-рано Върховният съд отхвърли искането на кабинета процедурата да бъде спряна. В рамките на последните два месеца двама от коалиционните партньори напуснаха управлението.

През последните месеци Бразилия минава през политическа криза и рецесия, невиждана от 30-те години на миналия век. Това сериозно раздели обществото и доведе до остро съперничество между Русеф и вицепрезидента Мишел Темер, който е лидер на бившия коалиционен партньор – Партията на бразилското демократично движение (PMDB). PMDB напусна правителството по-рано тази седмица.

Според социологическите проучвания над 60% от двестамилионното население на Бразилия подкрепя импийчмънта на президента. Репутацията на Работническата партия пострада сериозно от последните корупционни скандали около държавната енергийна компания “Петробрас”, довели до дела и оставки сред съратниците на Русеф. Милиони други бразилци обаче са благодарни на партията, чиито щедри социални програми са ги спасили от бедност.

Разкритията демонстрираха, че буквално цялата политическа класа на Бразилия е замесена в тъмни сделки и само Русеф успя да запази образа си сравнително чист. Междувременно обект на критика се оказаха и икономическите ѝ реформи.

След като през 2011 г. бразилските стоки загубиха стойността си на международните пазари заради забавянето на китайския растеж, Русеф въведе скъпоструващи мерки за стимулация на икономиката. Тези скоро се оказаха неустойчиви, но въпреки това тя спечели втория си мандат с обещанието да ги запази.

Президентът критикуваше противниците си, които твърдяха, че има нужда от по-високи данъци и ограничения на бюджетните разходи.

След като спечели президентския пост, Русеф започна агресивни финансови реформи и така разгневи привържениците на опозицията, а и собствените си гласоподаватели, които се почувстваха предадени. Междувременно кабинетът оряза социалните помощи за безработни и бюджетите на министерствата. Икономиката започна да се свива толкова бързо, че приходите на правителството намаляха рязко.

Финансовият министър на Русеф Жоаким Леви, който трябваше да довърши реформите, напусна кабинета през декември и на практика управляващите изоставиха опитите да постигнат целите си.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране