26.06.2024 | 10:00
Брендо – връзки с ДЕА и само година в затвора
През 6-те години, когато го издирваха, Банев е уреждал отношенията си с партньори и е подреждал легалния си бизнес. Чрез подставени лица той има бизнес и имоти за 1 млрд. лв.

Агент ли е Евелин Банев-Брендо на американската федерална служба ДЕА, която е подчинена на Департамента по правосъдие на САЩ? Този въпрос става особено актуален, след като бившият кокаинов крал изненадващо се появи пред вратите на Централния софийски затвор, за да хвърли в паника цялата охрана. Не е тайна, че в миналото Брендо е контактувал с ДЕА и ролята му в наркотрафика не е била еднозначна. Заради престоя му в Украйна и изненадващо доброто развитие на нещата за него след задържането му там, слуховете, че работи с ДЕА, се засилват.

Евелин Банев отдавна е извън престъпния бизнес с международен трафик на дрога, категорични са източниците на в. „Филтър“ от ъндърграунда. За никого в престъпния свят на София не е тайна, че през 6-те години, когато го издирваха, Брендо е уреждал отношенията си с партньори и е подреждал легалния си бизнес. Именно според някои свои партньори той има имоти с фирми на приближени за над милиард само в България и бизнесът му върви повече от добре.

Тънки сметки за скорошно излизане на свобода са в основата на решението на Брендо да се предаде, обясниха няколко юристи, които са наясно с подобни казуси като държавни обвинители и адвокати. Кокаиновия крал ще изтърпява присъдата си от 6 години, наложена му от магистратите у нас за пране на пари, съобщиха от прокуратурата в деня на шоуто на Брендо. 20-те години от Италия и 10-те от Румъния не се коментират, защото присъдите не са обединени. Брендо няколко пъти е искал това от съда, докато го издирваха с червен бюлетин по цял свят. Няма официални документи от Италия и Румъния у нас, става ясно от делата по молбите му, които са отхвърлени.

Ако остане само 6-годишната присъда за Брендо, той ще излезе на свобода до една година, показа проверка на „Филтър“. От присъдата му са приспаднати предварителният арест, който е близо 2 години. След третата излежана година Евелин Банев ще може да поиска да го пуснат предсрочно, а вътре да топи наказанието си с труд и добро поведение. Богати хора като Брендо могат да направят престоя си в затвора повече от поносим, категорични са бивши обитатели на килиите там.

Големият въпрос е с тежките присъди от Италия и Румъния. Това са държави, които нямат интерес хора като Брендо да са в техни затвори, и традиционно изпращат такива чужденци в родните им страни. Единствената санкция е забрана да влизат на територията им. Освен Брендо по делото „Кокаинови крале“ бяха осъдени и други българи, сред които дясната му ръка Матей Боев. Веднага след края на делото Боев беше изпратен в България, където го освободиха предсрочно. Същото се случи и с Тинко Гарев от Хасково. Те обаче бяха там, докато делото се разглеждаше. Брендо беше върнат у нас заради висящия тук процес за пране на пари срещу него, брат му, съпругата му и балдъзата.

Близкият на Брендо Гълъбин Боевски беше хванат в Бразилия с кокаин в куфара. Осъдиха го на 9 години затвор и го изпратиха в България. Тук веднага го освободиха. Не е лежал повече от две години зад решетките, и то само в Бразилия, припомня случая бивш прокурор, който по това време е бил на поста си. Според него българските власти в такива ситуации няма какво да направят, а с молбите си за обединение на присъдите в последните 2 години Брендо е тествал дали има опасност да лежи 20 години, колкото е наказанието му в Италия. Освен това текат и давностни срокове, посочва още юристът. Престъпленията, за които е осъден Брендо, са от периода 2002 до 2005 и скоро давността им изтича.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране