29.08.2021 | 11:03
Британски спецназ прозорно бяга от бойци в сандали
"Дейли Мейл" разказва как са спасили смелите английски воини

Британските специални части в Афганистан се сблъскаха с непредвидена ситуация — бяха заобиколени от талибаните. „Дейли Мейл“ разказва как са спасили смелите английски воини, а читателите на изданието активно изразяват мнението си за тази операция.

Ключови моменти

— Около 20 войници от специалната десантна служба бяха обградени от талибаните след падането на Кандахар, но бяха спасени от своите другари

— Група в тази част на Афганистан бие тревога, когато районът е превзет от талибаните

— Командването разработва смел план за спасяване на заклещените войници, за целта е решено самолет да кацне в средата на пустинята

Източници твърдят, че това е била чудесна операция като «по учебник», при която пилотите са използвали импровизирана писта в пълна тъмнина.

Група британски спецназ беше обградена в Кандахар от талибански орди, но беше спасена в драматична операция.

Около 20 спецназовци от тази елитна служба бяха заседнали на стотици километри от силите си в провинция Кандахар, когато тя беше превзета от бойци.

Когато врагът започна да се приближава, те подадоха сигнал SOS, като поискаха от командването на специалните части незабавно да ги евакуират.

Но те не можеха да използват пистата в Кандахар. Това летище, където в разгара на военната кампания бяха разположени 26 000 войници от международната коалиция, вече беше превзето от талибаните. Затова специалните сили си проправили път към тайно място в пустинята, където се скрили от врага. Те предали координатите на мястото чрез комуникации до щаба на специалните сили, използвайки кодирани съобщения.

Командването, което евакуира британците и съмишлениците афганистанци от летището в Кабул, трябваше да намери транспортен самолет, който първо да може да кацне и след това да излети в пустинята.

В сряда вечерта любителите на авиацията забелязаха британски военен транспортен самолет „Херкулес“, летящ над Персийския залив. След това той изключи системата за идентификация «приятел — враг». По този начин летателните радари не можеха да проследят маршрута му до точката в пустинната зона, където командосите намериха подходящо място за кацане.

Самолетът от силите със Специално предназначение към ВВС направи рисковано пустинно кацане посред нощ. За да направят това, пилотите сложиха цифрови очила за нощно виждане.

Един източник разказа:

„Това беше много скрита операция. В петък Кандахар падна, а момчетата бяха там пет дни след това. Врагът побесня и унищожи много от афганистанските специални части, с които британците работеха. Следователно евакуационната операция трябваше да се извърши спешно».

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране