15.02.2023 | 13:55
Британският посланик попиля прокуратурата заради Пеевски
Роб Диксън: Трябва да се укрепи способността на България да се предпазва от корупция

Посланикът на Великобритания в България Н. Пр. Роб Диксън направо съсипа държавното обвинение заради бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и бившия заместник-председател на Националното бюро за контрол на СРС Илко Желязков. Днес прокуратурата обясни в официално становище кои от посочените в списъка “Магнитски” са обект на разследване у нас. Сред изброените липсваха Пеевски и Желязков.

“Глобалният антикорупционен санкционен режим на Обединеното кралство е нашият еквивалент на закона “Магнитски”, заяви Н. Пр. Роб Диксън, като в прав текст каза, че “тези лица не ги искаме в Обединеното кралство.”

“Обединеното кралство е и продължава да бъде място, което е отворено към целия свят за търговия и инвестиции. Ние сме един от водещите финансови центрове на света за всеки, който няма какво да крие. Но ако сте замесени в тежка корупция, особено ако сте посочени като лице в този режим, няма да имате право да посещавате нашата страна, не може да пътувате дори транзитно, нито можете да търгувате с британски организации и фирми. Това са последиците от мерките”, заяви Диксън. “Тези лица не ги искаме в Обединеното кралство. Ние не искаме те да извършват стопанска дейност с британски фирми. Тези мерки се отнасят и до нашите отвъдморски територии.”

Посланикът заяви още, че е направен много внимателен преглед на случаите с Пеевски, Божков и Желязков от първия списък “Магнитски”. Проверката е установила, че те са замесени в тежка корупция – било то чрез подкупи, злоупотреба с обществени средства. Според Роб Диксън проверката на наличните доказателства е била “много мащабна”.

Корупцията по цял свят лишава хората от така нужните им финансови средства. Тези лица са престъпили прага на допустимостта, затова предприемаме действия да опазим нашата финансова система”, изтъкна британският посланик у нас.

Запитан има ли други граждани на ЕС, санкционирани от Великобритания, Роб Диксън отговори, че “това не са санкции срещу държави, не са мерки срещу България”, както и че “важното в случая не е гражданството на тези лица, а доказателствата. Тази стъпка ние не предприемаме лековерно. Тези мерки не са насочени срещу България. Те имат за цел да не допускаме тези лица до нашата финансова система, за да се предпазим.”

“Корупцията в България е заплаха преди всичко за самите българи, за българския народ. Корупцията лишава народа от средства, които са му много необходими. Корупцията подкопава институциите, уронва доверието в тези институции и отваря вратите за злонамерена намеса. Ето защо в дух на приятелство и съюзничество предприемаме тези действия. Бъдещето на България е важно и за нас. Глобалните престъпни мрежи, намеса от враждебни държави – всички тези неща са от значение за бъдещето на България. Искаме да подкрепим нашите общи интереси, но и да опазим българите от последиците на корупцията”, коментира още Н. Пр. Роб Диксън.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране