09.10.2015 | 0:01
Брюксел не хареса „Северен поток 2“
Турският президент Ердоган заплаши Русия със спиране на проектите за АЕЦ "Аккую" и "Турски поток"

Проектът за изграждане на разширението на газопровода „Северен поток 2“, който се реализира от „Газпром“, не отговаря на стратегията на Европейския съюз за диверсификация на източниците и маршрутите за доставки на природен газ. Това заяви еврокомисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете пред членовете на Европарламента в Страсбург, предаде Блумбърг.

Канете отбеляза, че ако газопроводът бъде построен, той не само ще увеличи зависимостта на Европа от един доставчик, но също така ще нарасне зависимостта й от едни маршрут. При завършване на „Северен поток 2“ през Германия ще се доставят 80 процента от руския газ в Европа. Това ще доведе до доминиращо положение на „Газпром“ на пазара. Комисарят също така подчерта, че Еврокомисията активно поддържа усилията за това Украйна да остане надежден път за доставка на руски газ до Европа.

Споразумението за строежа на още две тръби на газопровода „Северен поток“ беше подписано в началото на септември по време на Източния икономически форум във Владивосток. За изграждането на „Северен поток 2“ бе създаден нов консорциум, в който влизат руският концерн „Газпром“ с 51 на сто от капитала, германските Е.ОН и „Винтерсхал“ държат по 10 процента, също толкова има и австрийската „О Ем Ви“, френската ENGIE притежава 9 на сто. Двете нови тръби с общ годишен капацитет от 55 млрд. куб. м ще минат по досегашното трасе по дъното на Балтийско море до германския град Грайфсвалд.

Позицията на Брюксел поставя ДГазпромФ в трудно положение, след като в последните дни отношенията с Турция охладняха заради руските нарушения на турското въздушно пространство и акциите на руските самолети в Сирия, коментира агенцията.

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган заплаши Москва, че страната му, която е най-големият потребител на руски природен газ, може да се обърне за доставка на синьо гориво към други източници и да спре руския проект за атомна централа, ако руските самолети продължават да нарушават въздушното пространство на страната му.  „Ние сме клиент номер едно на Русия за природен газ. Ако е необходимо, Турция може да взема природен газ от много други места“, заяви турският президент. „Натъжени сме, че Русия действа по начин, който може да предизвика загубатаУ, допълни той, като припомни, че Москва вече е инвестирала 3 млрд. долара в проекта и „в този случай Русия е тази, която трябва да действа с повече благоразумие“.

Ердоган заяви също, че не възнамерява да звъни на Владимир Путин и да обсъжда с него въздушните инциденти по границата с Турция, цитиран от телевизия NTV. „Аз имах дълга среща с Путин в Москва (23 септември). Ние знаем какво се случи след това. Говорих с него по телефона веднага след началото на руската операция в Сирия. След този разговор имаше нарушения на нашето въздушно пространство. При това положение аз не виждам смисъл от нов разговор с Путин“, подчерта Ердоган пред журналисти в самолета на път за Япония.

В отговор на неговото изявление говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Владимир Путин е бил уведомен за думите на Ердоган и че Русия оценява високо отношенията с Турци и се надява те да се развиват по възходяща линия и според предишните планове.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране