17.07.2015 | 0:05
Брюксел отговори с €7 млрд. на гръцкото „Да”
ЕЦБ увеличи тавана за банките, отварят ги в понеделник

Еврогрупата достигна до консенсус за мостов кредит за Гърция в размер от 7 млрд. евро, съобщиха световните агенции. “Постигнато е принципно споразумение за отпускането на промеждутъчно, краткосрочно финансиране за Гърция в размер на 7 млрд. евро”, каза вчера високопоставен европейски източник, пожелал да запази анонимност. Еврогрупата взе решението, след като гръцкият парламент одобри мерките за финансови икономии.

Цяла нощ експерти на ЕС оценяваха приетите от парламента в Атина законодателни текстове, съобщи вчера на пресконференция Аника Брейдхарт, говорител на ЕК по икономическите въпроси. Очакваме новите закони да бъдат приложени своевременно и по задоволителен начин, добави тя. По нейните думи гласуваните текстове отварят пътя към отпускането на заем за Гърция.

Уверени сме, че постигането на компромис е близо, посочи говорителят по повод очерталата се като единствена възможност краткосрочният (т. нар. мостов) заем да бъде обезпечен от всички държави в ЕС, включително и от страните извън еврозоната. Брейдхарт поясни, че решението за отпускането на средствата следва да бъде взето от Съвета на ЕС. Щом решението бъде прието, средствата могат да бъдат предоставени на Атина много бързо, допълни говорителят.

Гръцкият парламент одобри в сряда вечер пакет от мерки за икономии, поискани от международните кредитори в замяна на нова спасителна помощ за тежко задлъжнялата страна от еврозоната. Депутатите приеха закон за реформи, съгласувани с еврогрупата като предварително условие за започване на преговори за трета кредитна програма за Гърция в размер на между 80 и 90 милиарда евро за период от три години.

Нормативният акт ратифицира решенията на срещата на върха на страните от еврозоната в неделя и понеделник, като включва промени в данъчното законодателство и пенсионното осигуряване, включително повишаване на ДДС и ограничаване на практиката на предсрочно пенсиониране. Законът бе приет от 300-членния еднокамарен гръцки парламент с 228 гласа “за” при 64 “против” и шестима въздържали се. Гласуването бе поименно. Против закона се обявиха бившият министър на финансите Янис Варуфакис, председателката на парламента Зои Кон-стандопулу, министърът на енергетиката Панайотис Лафазанис и заместник-министърът на труда Димитрис Стратулис.

С “не” гласуваха общо 32 от 149-те депутати от СИРИЗА. Други шестима се въздържаха. Премиерът и председател на СИРИЗА Алексис Ципрас обаче прокара закона с подкрепата на по-малкия партньор от управляващата коалиция, партия “Независими гърци”, както и на проевропейски опозиционни формации.

Самият Ципрас преди гласуването призова с неохота парламента да приеме закона, като каза, че той няма да е от полза за гръцката икономика. “Не вярваме в (пакета), но сме принудени да го приемем”, каза премиерът на Гърция. Той подчерта, че мерките нямат алтернатива, въпреки че не е съгласен с тях.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране