30.06.2015 | 15:51
БСП иска актуализация на бюджета на МВР
Хаосът в министърството на Румяна Бъчварова е пълен

Социалистите ще настояват за актуализация на бюджета на Министерството на вътрешните работи, заяви техният говорител и член на вътрешната комисия в Народното събрание Атанас Мерджанов. Той се срещна в парламента с представители на протестиращите полицаи.

Според него няма никакво съмнение, че откакто вицепремиерът Румяна Бъчварова е оглавила вътрешното ведомство, което е важно, защото отговаря за сигурността на страната, хаосът там е пълен. Именно поради тази причина той настоя министър-председателят Бойко Борисов лично да поеме контрола върху МВР.

По думите на Мерджанов проблемите там идвали от лошото състояние в някои от дирекциите, както и заради хроничното недофинансиране. Не е изненада, че полицаите стачкуват, подчерта червеният депутат.

Социалистите са притеснени, че не е започнала административната реформа във вътрешното ведомство. “Освен това от 1 април е пусната нова наредба, която преформулира извънредния труд – той става отпуск и полицаите не получават парична компенсация”, отбеляза Мерджанов. Той призна, че все още няма яснота какъв ще бъде дефицитът в бюджета на МВР. Социалистът подчерта за безпаричието в сферата и отбеляза, че СДВР няма нито един собствен ксерокс, а всичките са под наем, което било ужасяващо.

“БСП категорично не подкрепя пенсионната реформа”, предложена от Ивайло Калфин. Левицата е склонна на компромис – отлагане на по-високата възраст за пенсиониране с три години.

Заместник-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов изтъкна, че полицаите настояват за оставката на пожарникар номер едно Николай Николов. “Нещата са доста зле”, коментира той. И обясним, че Николов провеждал реформа в пожарната не по начина, по който това трябвало да се случи според протестиращите. Освен това шефът на пожарната посочвал и кои лица трябва да се наказват, като също така били нарушавани принципите на екипноста.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране