05.09.2022 | 18:32
БСП иска медиите да не публикуват прессъобщенията на министрите на Радев
Резултатите от проверките трябвало да се оповестяват след техния край

БСП праща писмо до президента Румен Радев с призив служебните министри да не разпространяват манипулации, засягащи формациите, участващи в предизборната кампания. Това обявиха на извънредна пресконференция от партията.

Георги Свиленски обясни, че на БСП постоянно се налагало да опровергават такива манипулации, което било нечестно. От соцформацията щели да изпратят съответно писмо и на медиите с молба да не публикуват внушения и недоказани твърдения, идващи по линия на служебните министри.

Повод за пресконференцията, изглежда, бе днешното съобщение от Министерството на икономиката и индустрията. От ведомството обявиха, че по времето на предишния икономически министър Корнелия Нинова са сключвани договори с определено адвокатско дружество за над 400 000 лв.

Свиленски посочи: „Поводът за днешната пресконференция е грубата и неслучайна намеса на служебния кабинет в предизборната кампания. Последните дни се изнасят непрекъснато непроверени, недоказани, манипулативни и неверни данни. В началото на миналата седмица бяхме свидетели на първите такива – че се изнася оръжие за Украйна, че се изнасят пари в Дубай. Самият служебен министър във вчерашния ден опроверга тези данни, като каза, че редовното правителство не е изнасяло оръжие за Украйна и че по време на редовния кабинет не са изнасяни пари в офшорки в Дубай. Днес тази кампания продължава. Целта на тази кампания е да се изнасят непроверени, неверни, фалшиви данни, да се урони авторитетът на БСП, да се урони авторитетът на представителите на БСП, които са участвали в правителството, да се постави БСП в зависимост, да се унижи БСП като партия; резултатът, който ще бъде постигнат на тези избори, да бъде намален, съответно, БСП да се постави в зависимост от задкулисието и на тези хора, които искат да овладеят партията, за да изпълняват техните поръчки.“

От соцформацията не можели да участват пълноценно в кампанията, защото трябвало непрекъснато да опровергават „неверни, манипулативни и недоказани твърдения“. „Днес ще изпратим писмо до медиите, с което ви молим да не давате трибуна на такива непроверени, неверни и манипулативни данни, които уронват авторитета на която и да е политическа сила. Също така изпращаме писмо до президента на републиката да не участват неговите служебни министри в тази кампания по този начин. Тяхната единствена задача е да проведат честни избори, да осигурят честни и прозрачни избори; да вземат отношение във връзка с наводненията, да помогнат на наводнените български села и градове; да вземат отношение с овладяването на бежанската криза, но да не се занимават с разпространяване на лъжи, манипулации, спекулации, които, така или иначе, се опровергават било то от самите служебни министри, било то действията след това. Преди да са приключили проверките по каквито и да е сигнали, моля да не вземат отношение и да не ги разпространяват пред вас – медиите, и, съответно, пред българската общественост“, добави Георги Свиленски.

Според него той и колегите му от БСП в момента нямало как да се защитят, бидейки кандидат-депутати и участници в предизборна кампания.

В същото време служебните министри обикаляли от сутрин до вечер медиите, за да разпространяват лъжи и манипулации. 

Свиленски и Христо Проданов – бивш министър на туризма в кабинета „Петков“, обясниха, че те не били против проверките по министерствата. Проблемът бил, че информацията била представяна манипулативно. Редно било данните да се оповестяват чак след края на съответните проверки за нарушения.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране