06.12.2022 | 11:19
БСП изгони единствения си кмет в София
Делян Георгиев не изпълнявал решенията на партията

БСП реши да изключи единственият си районен кмет в София – Делян Георгиев, който ръководи администрацията в „Изгрев“.  Решението е било взето в понеделник от структурата на БСП в „Изгрев“, където той беше редови член.

„Партията „сваля политическо доверие“ от мен и ме изключва от състава си, поради неизпълнение на решенията ѝ, водене на „независима политика на всички нива“, недопускане на партийни, номенклатурни кадри на ръководни позиции в общинската администрация и несъобразяване с общите насоки и политики“, написа във Фейсбук Делян Георгиев.

По думите му по време на обсъжданията преди изключването му от партийната структура посочили, че „много хора с „дясна политическа ориентация“ заемат ръководни позиции в общината и реално „БСП не управлява“.

„От нищо не се срамувам и за нищо не съжалявам. Винаги съм отстоявал мнението си, когато съм убеден в неговата правота. И да, в район „Изгрев“ управляват хората на „Изток“, „Изгрев“ и „Дианабад“, не партийни централи и номенклатурни безполезници. Политиката, която водя от самото начало на мандата е свободна, независима, професионална и насочена единствено към добруването на жителите на нашия район“, написа още Георгиев.

От БСП-„Изгрев“ мотивират решението си с това, че Георгиев е нарушил десет разпоредби на устава на партията.

„Причините за налагането на тази мярка за партийно въздействие са: чудовищната политическа репресия върху членовете на БСП в районната администрация – уволнението им по политически причини само, че са членове на партията, невиждано извращение нито по времето на СДС, нито по времето на ГЕРБ; упражняването на еднолична власт и недопускане на БСП в управлението на района, въпреки спечелените от партията кметски избори през 2019 г.; пълната липса на уставна отчетност пред Районната конференция на БСП вече три години; незаплащане на членския внос в размерите и по начина, определени от НС на БСП; неправомерно начисляване и изискване за заплащане на местни данъци и такси в размер над 13 000 лв. за ползване клубовете в района от БСП; отнемане на ползването на един партиен клуб от районната организация“.

Районният кмет смята, че позицията му срещу промените в Изборния кодекс и връщането на хартиените бюлетини също е изиграла голяма роля за решението той да бъде изключен от партията. Депутатите от БСП бяха тези, които внесе в парламента проекта за връщането на хартията в големите секции, въпреки че миналата година социалистите пламенно подкрепяха въвеждането на изцяло машинен вот. В БСП обаче останаха хора, които продължиха да подкрепят първоначалната позиция на партията, въпреки новата партийна повеля. Освен Георгиев, такъв е настоящият правосъден министър Крум Зарков, както и младежката организация на БСП в София.

През 2019 г. Георгиев беше единственият избран за районен кмет в София, който беше издигнат от БСП. Спечелилият поста в район „Младост“ Стефан Стефанов бе издигнат от инициативен комитет, но бе подкрепян от социалистите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране