22.02.2023 | 18:53
БСП лидер зове за бунт срещу Нинова
Иван Таков обяви, че няма да приеме репресиите в партията

Малко повече от месец преди изборите трусовете в БСП стават все по-тежки. На партийния конгрес на 11 февруари множество противници на соцлидера Корнелия Нинова бяха изгонени от столетницата. Вчера се проведе заседание на Градската конференция на БСП-София, на което водачът на столичните социалисти Иван Таков обяви, че няма да приеме изключването на съпартийците си и на практика призова за бунт срещу Нинова. Очаква се реакцията на „Позитано“ 20.

Самият Таков застана начело на БСП-София преди по-малко от година. Той замени Калоян Паргов, когото „Позитано“ 20 отстрани от поста и дори му наложи забрана да участва в партийното ръководство, пише „Сега“.

Наследникът му Таков обаче изобщо не се оказа компромисно настроен спрямо Нинова. Напротив, пред столичните делегати, той направи изключително остро и критично изказване срещу върхушката на „Позитано“ 20, която обвини, че „дели членовете си на „наши“ и „чужди“ … цензурира, наказва и изключва различното мнение … си служи с манипулации при гласуването по време на заседание на висшия си орган – конгреса“. За отбелязване е обаче, че изобщо не спомена, пряко или косвено, името на Корнелия Нинова, макар че очевидно атаките му бяха насочени срещу нея.

Най-сериозното му обвинение беше, че изгонените от БСП социалисти са били изключени „в пълен разрез с уставните норми на партията и с очевидни фалшификации при преброяването“. А след това нападна партийните шефове, че на конгреса са направили „ опит за разцепление и за подчинение на Градската организация“, и се зарече, че няма да позволи това да се случи.

„След 2-ри април (т.е., след изборите – бел.а.) ще удвоим нашите усилия да върнем партията на мястото, което заслужава. С всички уставни, юридически и морални средства срещу опитите на някои да превърнат БСП в дребен инструмент за брокерски цели. БСП е масова партия с основна роля в политическия живот на страната, а не дребна бутикова организация за търгуване на управленски постове“, закани се Таков. И декларира: „Ние сме готови! Битката за връщане на БСП вече е открита!“

Това предвещава тежка битка с „Позитано“ 20. Наскоро близки до Нинова партийци дадоха да се разбере, че не виждат основания тя да напусне поста си преди 2024 г., когато трябва да се проведе редовен избор за партиен лидер.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране