03.11.2022 | 12:25
БСП се върна в статуквото
"Промяната" причисли "БСП" ЕООД на Корнелия Нинова към помощниците на ГЕРБ

В „реставрация на порочни законодателни практики“ обвини ПП противниците си от ГЕРБ-СДС в началото на днешното пленарно заседание. Твърдението дойде от депутата от ПП Милен Матеев, който прочете декларация от името на формацията си от парламентарната трибуна.

Интересното, че БСП, която е бивш партньор на ПП, беше посочена в декларацията като помощник на герберите в „реставрацията“. „Веднага щом овладяха, чрез нечистоплътни, задкулисни уговорки, ключовите постове на председател на Народното събрание и председатели на решаващите парламентарни комисии, без да губят и ден, ГЕРБ започнаха брутално да налагат волята си, газейки закона, с подкрепата на ДПС и БСП, възползвайки се от желанието им да възстановят статуквото, отпреди появата на реформаторските формации“, обяви Матеев.

От това изявление излезе, че ПП вече не причислява левицата към „реформаторските формации“. Докато парламентът беше затънал в безплодни опити да избере свой председател, соцлидерът Корнелия Нинова нападна водачите на ПП Кирил Петков и Асен Василев, че се опитват да отнемат имиджа на партията й на борец със статуквото.

С изключение на това, декларацията беше изцяло фокусирана върху ГЕРБ-СДС. Матеев посочи, че при герберските правителства парламентът беше „пocлeдoвaтeлнo oбeзличaвaн“. „Ha пpaĸтиĸa Бългapия пpecтaнa дa бъдe пapлaмeнтapнa peпyблиĸa, ĸoeтo e пpaĸтичecĸa oтмянa нa чл. 1 oт Конституцията“, посочи депутатът.

Той изреди като лоши практики лобизмът, липсата на мoтиви пo ĸлючoви измeнeния нa зaĸoнoдaтeлcтвoтo, както и пpиeмaнeто нa зaĸoни в пocлeдния мoмeнт c пpexoдни и зaĸлючитeлни paзпopeдби нa дpyги зaĸoни. Знак за завръщането на тези практики, смята Матеев, са опитите на ГЕРБ-СДС максимално бързо да бъде изменен Изборният кодекс, за да се върнат хартиените бюлетини в масова употреба. Накрая той се зарече, че ПП ще се бори с герберите и „присъдружните им партии“.

В отговор на атаката на трибуната скочи депутатът от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев, бившият водач на младежката организация на партията. Той изсипа куп нападки срещу ПП – че лидерът й Кирил Петков е нарушил Конституцията, че правителството му „доведе България до просешка тояга“ и е „подпомагало най-много руския режим“. Герберите посрещнаха изявлението му с аплодисменти. Кирил Петков го последва на трибуната, за да обвини на свой ред ГЕРБ-СДС, че се опитва да върне статуквото през задната врата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране