24.01.2015 | 11:54
БСП завива към АБВ
На "Позитано" раздвоени за общи листи за местния вот с президентската партия

Лошото състояние на левицата след два изборни краха и едно определяно като „компрометирано“ управление, доведе до разцепление в партията. Утре социалисите ще се съберат на пленум на „Позитано“ 20, където ще дебатират не само по организационни въпроси като кога да проведат конгрес, но и по тактически такива. Основната тема ще е протегнатата ръка на АБВ за местните избори – тема, по която лидерът Михаил Миков като че ли ще бъде бламиран от своите.

Преди дни президентът (2002-2012) и лидер на АБВ Георги Първанов заяви, че е готов да си сътрудничи с БСП за общи листи за местните избори. Миков обаче се обяви „против“, поставяйки на този етап неизпълнимо условие към президентската партия – да спре да подкрепя управлението и да мине в опозиция.

Мнението на Миков обаче не се споделя от всички в левицата. Мая Маннолова и Кирил Добрев вече коментираха, че ако БСП иска да не изпадне съвсем в излолация, трябва да си сътрудничи за кметския вот не само с АБВ, но и с други леви формации. На тази позиция са и много други социалисти. Пред Клуб Z депутати на Миков дори прогнозираха, че на утрешния пленум той може и да бъде бламиран от своите.

Мотивите: към днешна дата левицата губи облик, неразпознаваема е, губи на два поредни избора, изолирана е от всички партии в парламента и за втори път носи негатива от управлението с ДПС. Миков пък бе лаконичен за дневния ред на пленума. Каза само, че ръководството ще решава структурни и организационни въпроси.

Очаква се утре левицата да реши и кога ще свика следващия си конгрес. Идеята е той да се проведе напролет.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране