14.11.2022 | 21:40
Бунт в БСП срещу Корнелия Нинова!
Структури свалят доверие от нея. От няколко общински организации настояват за смяна на ръководство и конгрес до края на годината

Няколко общински организации на БСП приеха през последните дни позиции, насочени срещу деструктивните процеси в социалистическата партия, в които социалистите декларират, че свалят доверието си от партийния лидер Корнелия Нинова, предаде БГНЕС.

Една от първите, които е сторила това, е общинската организация на партията в Дряново, която заедно с тази в съседна Трявна са взели решение за сваляне на доверието от Нинова, за освобождаването й от Изпълнителното бюро и за свикване на заседание на 50-ия конгрес на партията до края на т.г.

Самата Нинова днес беше в Трявна, но от поста й в социалните мрежи не личи да има някакво напрежение.

На 10 ноември общинската организация в Харманли също е гласувала решение за сваляне на доверието от Нинова и за освобождаването й от Изпълнителното бюро. Харманлийските социалисти настояват и за по-скорошно свикване на заседание на 50-ия конгрес на БСП – още на 10 декември т.г., а не на 11 февруари 2023 г., каквото решение взе преди повече от месец НС на БСП.

Общинската организация в Кочериново на 12 ноември е взела същите решения – сваляне на политическото доверие от действащото ръководство на партията и свикване на заседание на конгреса в началото на декември, на което да бъдат направени промени в ръководството, в устава на БСП и да бъде приет Манифест, с който партията да се обърне към всички леви формации и избиратели.

Социалистите и от двете общини се обявяват за „спиране на процесите на разпад в БСП“, които свързват с действията на сегашното ръководство. „Конгресът до края на 2022 г. е наложителен, защото вероятно предстоят извънредни парламентарни избори и изключително важният вот за местна власт през есента на 2023 г. За да оцелее, за да се възроди, БСП не бива повече да бъде ръководена от сегашния председател”, се казва в позицията на социалистите от Кочериново.

На свой ред социалистите от Харманли посочват в позицията си, че оправданията за тежкото изборно поражение на БСП с пандемията, служебното правителство, президента Румен Радев, машинното гласуване и вътрешната опозиция „са единствено и само за запазване на ръководния пост в партията”. Техният анализ сочи, че БСП е ударила електоралното дъно заради търсенето на „врага с партиен билет“, изключването на социалисти с различно мнение, силовото налагане на водачи и разместванията в изборните листи, противопоставянето на Нинова и обкръжението й на президента Радев, при положение, че той е подкрепян масово от партийните членове. Като друга причина е посочено обграждането на Нинова „със съветници, нямащи нищо с партията”.

Социалистите от Кочериново пък намират като водещи за отдръпването на избирателите „липсата на морал в действията и позициите на председателя на партията и нейното обкръжение”, за които свидетелствали коалицията с „десни партии и корпоративни кръгове“, издигането на съпредседателя на ПП Асен Василев за премиер, думите на Нинова през юни пред БНТ: „БСП ми е втора грижа”.

Габровските социалисти са решили да призоват за свикване на конгрес до края на 2022 г. До края на месеца предстоят и други събрания на организации в цялата страна, които да вземат своите решения.

4 коментара

 1. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

  БулгаристанСерсемПартиси во главе с Пачаврата на костов,благополучно отива там,където и е мястото-у ГЮБРЕТО.Марш от картинката,БОКЛУЦИ НЕДОКЛАТЕНИ.

 2. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

  БулгаристанСерсемПартиси во главе с Пачаврата на костов,благополучно отива там,където и е мястото-у ГЮБРЕТО.

 3. Буци от Банкя каза:

  Абе вие луди ли сте?! Ще сменяте КОРНИ?! НЕ БЪРЗАЙТЕ, СЛЕД ОЩЕ ДВА ИЗБОРА И бСП НЯМА ДА Я ИМА…… Няма БКП, няма Корни, няма проблем…..

 4. Социалист каза:

  Сбогом Како! Иди си с мир.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране