04.07.2024 | 11:09
Чакъров се обяви срещу едноличното управление на Пеевски
Засега няма категоричен отговор какво предстои в редиците на ДПС

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров наруши мълчанието, като призна, че в парламентарната група на ДПС действително има напрежение. Той обаче не даде конкретен отговор какво предстои на парламентарната група на Движението. “Да се надяваме, че няма да има разцепление, ще видим процесите, които са в ход. Трябва да надделее разумът”, заяви той пред журналисти в парламента.

Днес Чакъров обясни, че кандидатурата на Росен Желязков за премиер е ”чудесна”, но не е нормално в една страна членка на ЕС да няма никакъв преговорен процес – да се види дали програмите съвпадат, ако не в цялост поне частично, да има ясно набелязани цели. Именно такава е била позицията на Доган.

В сряда от парламентарната група на ДПС бе изключен депутатът Рамадан Аталай, като той стана вторият независим депутат от Движението, след като по-рано бе изключена зам.-председателката Айсел Руфад. Аталай заяви, че почетният лидер на ДПС Ахмед Доган е разпоредил парламентарната група на Движението да гласува против правителството на ГЕРБ-СДС. Това бе в остър разрез с желанието на другия съпредседател Делян Пеевски да се гласува “за”. В резултат 30 депутати от ДПС застанаха зад проектокабинета, 14 бяха против, а един се въздържа.

Аталай и Руфад са членове на оперативното ръководство на ДПС – ЦОБ, което се състои от 24 души.  Руфад и Джейхан Ибрямов са двама от 7-те зам.-председатели на партията.

В ЦОБ по право влизат двамата съпредседатели – Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. Вътре са са зам.-председателите на ДПС Джейхан Ибрямов, Халил Летифов, Искра Михайлова, Айсел Руфад, Йордан Цонев, Станислав Анастасов и Илхан Кючюк.

Членовете на съвета още са: Рамадан Аталай, Севинч Солакова, Хамид Хамид, Ализан Яхова, Валентин Тончев, Танер Кабил, Левент Мемиш, Ерол Мюмюн, Марио Рангелов, Хасан Адемов, Севим Али, Радослав Ревански, Цветан Енчев, Танзер Юсеинов и Ибраим Зайденов.

На практика – само 8 от 24-те членове на ЦОБ на ДПС /подчертаните/ досега са изявили по някакъв начин подкрепата си за Ахмед Доган. Останалите 16 или не са изразили позиция, или твърдо подкрепят Делян Пеевски.

1 коментар

  1. Кики рече: каза:

    Шиши ще лапа рязан бахур….

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране