27.03.2015 | 10:39
Чаровна чиновничка в далавера за 200 бона
Антоанета Василева прави опит да продължи договорите с двете организации и след изтичането му

Висша държавна чиновничка лъсна в поредния скандал с обществени поръчки, ощетил държавата.

Вчера Софийска градска прокуратура повдигна обвинение за финансови афери срещу Антоанета Василева – секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора.

Чаровната красавица ще отговаря за извършени две престъпления по служба, от които за държавата са настъпили вреди за над 200 хиляди лева. Средствата са източени чрез манипулиран конкурс за създаване на приюти за временно настаняване на жертви на трафик на хора в Бургас и Варна. Процедурата е проведена от Василева, макар да не е имала право или това да й е изрично възложено от председателя на комисията. По това време неин ръководител е вътрешният министър Цветан Цветанов, с чието познанство Василева често парадирала.

Далаверата е реализирана в периода 2012-2013 г, пише в съобщението на прокуратурата. Първоначално за създаването на приютите е трябвало да се обяви обществена поръчка, защото парите за тях се осигуряват от еврофондовете, твърдят запознати с казуса. След хиляди увъртания конкурс обаче не е обявен, а инициативата е иззета от Антоанета Василева и договори са сключени със сдружение „Равновесие” – Бургас, и фондация „ЕС О ЕС-семейства в риск“ – Варна. В замяна на получените над 200 хиляди лева двете организации се задължават в период от две години да осигуряват помещение с 5-6 легла, където да преспиват жени от двата града, станали жертва на трафик. Макар изискванията да могат да се изпълнят и от други организации, такива въобще не са поканени да подадат документи.

Нещо повече, впоследствие Василева сключва и анекс към договора с фондациите, с което според прокуратурата лично се облагодетелствала с 3607 лева. Какво е наложило провала на конкурса, остава мистерия. Вчера репортер на вестника опита да говори с Василева, но телефонът й бе изключен. Коментар отказаха и от двете фондации победители.

Според запознати чиновничката Антоанета Василева прави опит да продължи договорите с двете организации и след изтичането му. За целта през 2014 г. формално е обявена обществена поръчка. От документите за нея става ясно, че условията са изключително странни. Вместо открит конкурс победителят е трябвало да се избере чрез директно възлагане на избрани по неясен начин конкретни участници. Любопитни са и условията, на които трябва да отговарят. Наред с очакваните психолог и трима социални работници е задължително притежаването на „работещ персонален компютър/лаптоп с лицензиран софтуер, мултифункционално устройство (принтер, копир, скенер) и мобилен телефон. До момента конкурсът не е приключил, а приютите за временно настаняване във Варна и Бургас на двете сдружения все още работят.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране