20.03.2015 | 22:34
Часовници-каузи оцъкват Родопите от обособена община
Наелектризиран урок по култура от наукообразния Местан

Виктор Николаев, НТВ: Добро утро. Това е “Здравей, България” по Нова телевизия. Гостът – председателят на Движението за права и свободи г-н Лютви Местан. Добре дошли.

Лютви Местан, ДПС: Добро утро.

ВН: В момент, в който се наелектризира, струва ми се, доста сериозно темата за избори в Сърница, което не звучи особено занимателно на пръв поглед, но усещането е, че това е някакъв вид репетиция за местните избори, и че вашето представяне на ДПС на тези избори, ако е лошо, може да е някакъв знак за загуба на бастионите ви по места и обединяване на ГЕРБ и реформаторите, също като репетиция за големите избори. Много ли са важни наистина тези избори в Сърница и правилно ли ги чета, горе-долу?

ЛМ: Всеки избор е важен, но аз бих искал да започна с това, че на 15 март, на първия тур всички ние в 43-то парламент, без изключение, всички политически сили, получихме един много голям урок за голяма политическа култура от жителите на най-новата малка, наистина малка община Сърница.

ВН: Какво е сега това, какъв урок?

ЛМ: Урокът е по политическа култура и отговорност, защото по наши данни почти всички, близо 100% от жителите на Сърница, които в деня на избора са били в Сърница, Побит камък и Медени поляни са упражнили вота си. Това е 100% участие и между хората нямаше абсолютно никакво напрежение. Всеки свободно изрази волята си, предпочитанието си за кмет.

ВН: После ще обясните защо сте против задължителното гласуване, като така и така всички хора участват.

ЛМ: Резултатът, обаче беше, според мен, доста неприятна изненада за политическите ни опоненти от ГЕРБ и Реформаторският блок (РБ), защото при положение, че в момента кметовете от трите населени места са от ГЕРБ, цялата държавна власт е в ръцете на ГЕРБ и реформаторите, нека да повторя: кметът на село Сърница, кметът на Побит камък, кметът на Медени поляни е от ГЕРБ. Това е за справка на г-н Цветанов, който твърди от една седмица насам, че са нарушили статуквото на ДПС в тази община.

ВН: Т.е. то не си е на ДПС по принцип, така ли, защото не съм се запознал?

ЛМ: Виждате ли колко лесно направихте този извод?

ВН: Каква е драмата тогава, ако вземе да загубите?

ЛМ: Понеже разликата между нашият кандидат Неби Бозов и класиране на второ място е много по-голямо, отколкото са прогнозирали опонентите ни, изглежда те изтърваха нервите си и не чуха нашия призив от вторник, защото на нарочна пресконференция отправихме призив и ние да бъдем съответни на високата политическа култура на сърничани и да ги оставим спокойно да изберат кой да ги представлява като първи кмет.

ВН: И ще го решат. Някои имат и часовници подаръци от вас, нали така?

ЛМ: Не. часовникът символизира нещо друго.

ВН: Какво?

ЛМ: Часовникът символизира новото летоброене на община Сърница, защото тези хора бяха лъгани от серия правителства, докато ние не превърнахме мечтата на жителите на трите населени места да се обособят в отделна община в наша политическа кауза.

ВН: Т.е. това не е подкуп, рушвет към избирателя, а е какво?

ЛМ: Това би било обидно за родопчани. Не познавате родопчанина. Аз съм от Родопите. Искам да ви кажа, че родопчанинът не може да бъде подкупен, и който направи такъв опит ще получи точно обратни резултати.

ВН: Т.е. това е подарък, без да има очакване?

ЛМ: Това не е подарък. Това е символ, който е добре да стои в къщите на хората, за да напомня, че има политическа сила, която превърна в своя кауза тяхната мечта, за да се стигне до обособяването на общината, тъй като всички други правителства ги лъгаха.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране