14.08.2023 | 10:29
Зловещи разкрития за намерения в шахта труп, безработният барман убил приятеля си за пари
Трупните останки са изхвърлени на различни места в столицата с автомобил

Безработен барман е убиеца на мъжа, чието тяло е намерено в шахта в София. Престъплението е заради неуредени финансови отношения. Това каза в интервю за „Тази сутрин“ по бТВ главният секретар на МВР Живко Коцев.

Той разкри зловещи подробности. Убиецът е 32-годишен. След като разчленил тялото на приятеля си, изхвърлил останките на различни места в София.

„Убийството на мъжа, намерен в шахта в София, е извършено в жилището на улица „Раковски“. В него са намерени части от тялото. То е било наето под наем от заподозрения за извършеното престъпление“, заяви Коцев.

„Предполагаемият извършител пребивава на територията на столицата от известно време. Той е инициали В.В., на 32-години, криминално проявен, доскоро е работил като барман“, добави той.

„Жертвата е 41-годишен столичанин, който е обявен за издирване. Постъпил е сигнал от близък роднина на 8 август. Започнало е бързо издирване и изясняване на всички обстоятелства и факти. Трупните останки са именно на този мъж“, обясни Коцев.

Широк кръг от експерти проучва навиците на жертвата, установяват близкото му обкръжение. Става ясно, че мъжът е убит още на 8 август следобед. В Студентски град е намерен използван от него мобилен телефон. В рамките на разследването и събраните доказателство става ясно, че инициаторът на убийството има и съучастник.

„Трупните останки са изхвърлени на различни места в столицата с автомобил, който е собственост на близък на извършителя на престъплението. Самият автор на деянието няма собствен автомобил и шофьорска книжка. Двамата са задържани за 72 часа. Установено е цялото движение на извършителя на престъплението. Чували с трупни останки са намерени и в природен парк „Витоша““, обясни Живко Коцев.

Криминалистът Иван Савов пък коментира в „Тази сутрин“, че докато не се разбере конкретният мотив за престъплението, няма да са ясни всички подробности за него – а именно какво е накарало убиецът да прояви тази жестокост и защо точно срещу този човек. „За това, че мотивът е личен, говори начинът на извършване на престъплението. При друг мотив извършителят нямаше да постъпи така – да има разчленяване на тялото и да бъде укрито на две различни места. Според разследващите убийството е извършено на осми август, тогава е подаден и сигнал за издирване на убития мъж. Положени са доста усилия, за да не се хване човекът“, добави той.

Според него е добре за разследването, че самият извършител не е предприел веднага мерки да избяга от страната.

„Това донякъде ме озадавача. Тук има и някакъв психологичен момент – извършителят се е чувствал сигурен или е намерил някакво спокойствие след престъплението. Тепърва предстои да се установяват всички подробности. Вторият задържан е бил помагач – помагал е за укриване на следите и на тялото. Претърсвано е жилище на улица „Раковски“, което вероятно е на помагача, след това се е стигнало до разплитане на историята“, заяви Иван Савов.

Той похвали полицията за бързата и добре свършена работа.

„Това убийство е с личен мотив и е извършено по особено жесток начин. Следите са съвсем съзнателно прикрити. Полицията за пореден път доказа, че има способността да работи експедитивно и заподозреният е заловен“, каза още криминалистът.

Междувременно директорът на СДВР старши комисар Любомир Николов каза пред Нова телевизия, че 41-годишният мъж, чийто останки бяха открити в шахта на жилищна кооперация, е съден за опит за убийство преди години. Той е с влязла в сила присъда, която е изтърпял. Преди 10 години е получил условна присъда. Части от тялото му са хвърляни и в кофи за смет на различни места в София.

Сигнал за изчезването на 41-годишния мъж е подаден на 8 август в 4-то РУ от негови близки. „Веднага след това започнахме оперативно-издирвателни мероприятия, за да установим евентуалните маршрути на лицето установихме широк кръг от хора, с които той ежедневно се среща. Той се занимава с бизнес – собственик е на масажно студио. Има и бизнес партньор – лице, което не е български гражданин”, подчерта старши комисар Николов.

По думите му след уточняване на кръга от близки на лицето е започнала работата по вероятните версии по изчезването му. „Бързо се ориентирахме за евентуалния извършител на това престъпление. В рамките на около 30 часа установихме всички възможни маршрути, версии и причини за изчезването на лицето. С оперативна комбинация установихме и съучастника в престъплението. Извършителят се е опитал да прикрие следите си и да укрие вещи и предмети, които биха го уличили в престъплението“, разказва той.

„Жертвата и извършителят са имали бизнес планове, които в един момент 31-годишният задържан разбира, че няма да се осъществят. Той вероятно губи самообладание, кани жертвата в собствения си апартамент и му нанася удар в тъп предмет в задната част на главата”, посочи шефът на СДВР.

Тялото е разчленено в банята на въпросния апартамент. „Изхвърлянето на част от останките е станало в тоалетната чиния. Те попадат в канализацията на сграда. Намерени са кости на убитото лице в пет отделни чувала в яма на Витоша. Към зловещата находка бяхме насочени от помагача на престъплението. Той е помогнал с пренасянето на точно тези останки към Витоша и кофи за сметосъбиране в района на престъплението”, подчерта старши комисар Николов.

Той подчерта, че извършителят на престъплението е известен на полицията. „Той има стари криминални прояви. От 2013 година е последната му криминална проява за средна телесна повреда. Неговите близки, както и психолозите, с които работихме, го описват като зъл, агресивен човек. Били са в близки отношения с жертвата. Не мога да твърдя категорично дали има някакъв личен елемент. Но по-скоро след провалена бизнес сделка той решава да го убие като най-вероятно му е завиждал за доброто финансово състояние“, каза още шефът на СДВР.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране