02.05.2015 | 9:48
Ченге с незаконен архив със СРС-та
Борислав Александров е уволнен дисциплинарно от Румяна Бъчварова

Висш полицай незаконно си направил частен архив с документи, съдържащи класифицирана информация за разследвани от него и подчинените му лица. Служителят, погазил закона, е Борислав Александров – началник на отдел „Престъпления с висока обществена опасност” в Главна Дирекция „Национална полиция”. Със заповед на вътрешния министър Румяна Бъчварова той е дисциплинарно уволнен, съобщава „Преса”. От пресцентъра на МВР са потвърдили.Вътрешната проверка срещу Алкесандров била образувана по времето, когато служебен министър беше Йордан Бакалов. Тя започнала след анонимен сигнал, че в служебната каса с кабинета си полицейският началник държи неправомерно секретни материали от разработки. Според запознати, сигналът всъщност бил от подчинен на Александров, който вероятно знаел за сейфа.

По заповед на Бакалов била създадена комисия от служители на „Вътрешна сигурност” и „Инспекторат” в МВР. Още в края наминалата година хора от двете дирекции изненадващо нахлули в кабинета му и отворили служебната каса на Александров. На обиска присъствали и началници от ръководството на несъществуващата вече ГД „Криминална полиция”, към която тогава работел шефът на отдел „Престъпления с висока обществена опасност”. Данните от сигнала се потвърдили.

По принцип Александров имал право да пази в сейфа документи, съдържащи класифицирана информация, събрана със СРС. Проблемът бил, че част от откриите в касата материали не били описвани и завеждани под номера. Освен това били ксерокопирани и то по няколко пъти, което също е нарушение на правилата. Александров не дал смислени обяснения. Касата ми била запечатана, а той – отстранен от длъжност.

Още в началото на тази година вътрешната проверка приключила с мнение за дисциплинарно уволнение. Александров, обаче, излязъл в дългосрочен болничен. По тази причина заповедта за изгонването му била връчена чак на 25 март.

Борислав Александров е сочен за дясна ръка на бившия шеф на „Криминална полиция” Константин Титянов, а в коридорите се мълвеше също, че е близък и с други от предишното ръководство на МВР. Преди да отиде в „Криминална полиция” той беше шеф на отдел „Трафик на хора” в ГДБОП.

От прокуратурата не потвърдиха дали той е служителят, който е бил обект на подслушване в разработка „Таласъми”. За съществуването й се разбра от изказване на главния прокурор Сотир Цацаров преди месеци покрай скандала с оперативното дело „Червеи”.

1 коментар

  1. Кирил каза:

    И накрая да не се окаже, че ОПГ-то е в …-то?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране