28.06.2021 | 13:03
Чешкият президент защити Орбан: Транссексуалните хора са гнусни
Земан: Намесата във вътрешните работи на държавите от ЕС е груба грешка

Президентът на Чехия Милош Земан нарече транссексуалните хора „гнусни“. Това стана по време на интервю за филиала на CNN – CNN Prima News, по време на дискусия за противоречивия нов закон в Унгария.

Унгарският закон забранява всички образователни материали и програми за деца, които се считат за насърчаващи хомосексуалността, смяна на пола и концепцията за сексуалност, отклоняваща се от тази, определена за дадено лице при раждането му. Срещу него бяха отправени ожесточени критики от страна на други членове на Европейския съюз.В интервюто Земан заявява, че намесата във вътрешните работи на която и да е държава членка на ЕС е груба политическа грешка и защити унгарския премиер Виктор Орбан.

„Не виждам причина да не се съглася с него. Разбирам гейовете, лесбийките и т.н. Но знаете ли кого изобщо не разбирам – тези транссексуални хора“, подчертава Земан.

Той определи трансджендърите като „гнусни за мен“.

Коментарите на Земан дойдоха по време на прайд месеца, когато няколко държави по света го отбелязват с паради и шествия, които имат за цел да се отвори дискусията за правата на ЛГБТ общността и да отбележат бунтовете в Stonewall от 1969 г. Пражкият прайд е планиран за първата седмица на август.

Според ILGA-Europe, група за застъпничество, местните активисти за правата на човека се опасяват, че Чешката република може да последва пътя на все по-нелибералните си съседи Унгария и Полша.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране