10.04.2015 | 10:51
Четири станаха жертвите на срутилия се хотел край Варна
Възложител на строителния обект е "Международен Панаир Пловдив" АД

Четвърти труп на работник е открит през нощта срещу петък под останките на срутилия се хотел „Вероника“ в курортния комплекс „Слънчев ден“. Не е споменато името на четвъртата жертва.

Преди това черната хроника на нещастието беше попълнена около 20 ч. в четвъртък, когато спасителните екипи откриха тялото на едната жертва под руините на мястото, където са били основите на хотела. От полицията не уточниха самоличността на загиналия работник. По-късно беше открито още едно тяло.

За откриването на втората жертва потвърди комисар Тихомир Тотев, директор на „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Варна. Минути след 20 часа областният управител на Варна Стоян Тасев и кметът Иван Портних съобщиха на близките на работниците за намерения втори загинал. Кметът Портних съобщи, че издирваният собственик на фирма „Дигинг“ Георги Георгиев, който е наредил на работниците да влязат в хотела, е арестуван.

Спасителните екипи продължиха да претърсват руините на хотел „Вероника“ през цялата нощ. Малко преди 18 часа в четвъртък спасителите стигнаха до стълбище, което е водило до рецепцията на хотела. Работи се много бавно и трудно. Един от близките на издирваните по-рано в четвъртък беше допуснат до мястото на срутването, за да се увери с очите си, че спасителите работят.

Хотел „Вероника“ в курортния комплекс „Слънчев ден“ се срути в сряда, загина един мъж под руините – Борислав Асенов на около 40 години, трима души се издирват, като броят на издирваните може да се увеличи. Имената на другите работници са Тодор Тодоров Димитров, Манол Райчев Манолов и Йосиф, чиято фамилия все още е неизвестна. Не е ясно името на втората и третата жертва. Инцидентът стана при разрушаване на старата сграда. Поради липса на тежка техника, работниците са разрушавали на ръка сградата, рязали са носещите й колони. Не е ясно колко точно работници е имало в хотела по време на рухването му, засега има информация от един от работниците, че вътре са работили 15-20 души. Когато сградата е започнала да се срутва всички са се разбягали и затова все още не може да се уточни колко души се намират под рухналия 10-етажен хотел.

От Инспекцията по труда във Варна заявиха, че и четиримата работници, наети от фирмата-подизпълнител са без трудови договори. А за хотела е имало документи за реконструкция, не за разрушаване. Според предоставената информация на инспекцията по труда във Варна, възложител на строителния обект е „Международен Панаир Пловдив“ АД, гр. Пловдив. Строител, на който е възложено извършването на строително монтажните работи е „Планекс“ ООД. От „Планекс“ ООД е изискана проектната документация, за да се установи с точност какви дейности е трябвало да бъдат извършвани.

Знае се, че от дружеството е нает подизпълнител – „Бултранспорт груп“ ЕООД. Оттам на свой ред има нает друг, засега неустановен чрез официални документи, подизпълнител за извършване на разрушителни работи с помощта на едрогабаритна техника.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране