07.01.2015 | 18:19
Четирима елитни карикатуристи са жертви на атентата
Легендарните Шарб, Кабю, Тинюс и Волински разстреляни от ислямистките атентатори

Карикатуристите Шарб, Кабю, Тинюс и Волински са сред жертвите при атентата в редакцията на вестник „Шарли ебдо”. Четиримата са сред емблематичните творци на сатирични рисунки през последните 50 години във Франция.

Шарб е псевдоним на 47-годишния Стефан Шарбоние, който е и директор на изданието от май 2009 година. Жан Кабю е на 76 години. В миналото той и 80-годишният Жорж Волински са били карикатуристи в легендарното списание „Хара-кири”, което е предшественик на „Шарли ебдо”. Те са съоснователи на сатиричния вестник.

Истинското име на Тинюс е Бернар Верлак, който е на 47 години. АФП потвърди и пети убит – икономистът, писател и журналист Бернар Мари, на 68 години. Мари е бил и акционер във вестника.

10 журналисти и 2-ма полицаи бяха разстреляни при терористичната атака в Париж, която е най-смъртоностната от 40-години насам. Единият от ченгетата е бил охранител на Стефан Шарбоние.

Главният редактор на „Шарли ебдо“ Жерар Биар е бил в Лондон по време на атаката, съобщи „Гардиън“.

Очевидци на касапницата твърдят, че когато убийците напускари сградата на редакцията крещяли: „Отмъстихме за пророка“. Преди три години сатиричното издание пусна карикатура на Мохамед, която бе приета от мюсюлманския свят като оскверняване на пророка.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране