24.06.2015 | 0:03
Чипсът и снаксът с 3% акциз
60% от храната в павилионите около училищата с Е-та

Чипсът, снаксът и всички вредни храни да бъдат обозначени със специален предупредителен знак върху опаковките. Освен това, те ще бъдат облагани и с акциз. Това предвижда проект на Закон за вредните храни, който експерти от Министерството на здравеопазването и финансисти подготвят в момента, съобщи здравният министър д-р Петър Москов.

По думите му, той трябва да бъде готов до седмици, за да започне общественото му обсъждане през лятото, а през есента да бъде внесен в Народното събрание. Под вредните храни се разбират тези, които съдържат прекалено много сол, захар, трансмастни киселини и кофеин. Става въпрос за така наречените джънк фуд, за чиято вредност предупреждават здравните власти по цял свят. Идеята е те да бъдат облагани с допълнителен акциз, който ще е между 3 и 5 процента. По-вероятно той ще е 3 на сто, каза още министър Петър Москов и посочи, че в момента по този въпрос се водят сериозни разговори с индустриалците и работодателите.

По предварителните разчети от акцизите ще влизат около 150 млн. лева всяка година, като средствата ще са допълнителни пари за здравеопазването. Те ще са насочени както към превенция, профилактика и обучителни програми, както и за финансирането на различни кампании, популяризиращи здравословното хранене и здравословния начин на живот, активния спорт и личната хигиена.

Когато децата видят специалният знак върху опаковките, ще знаят, че тези лакомства оказват  негативно въздействие върху човешкото здраве и от малки ще се научат да внимават какво консумират и в какви количества. По този начин у тях от рано ще бъдат формирани навици за здравословно хранене.

Около 60% от изделията, предлагани в павилионите около училищата представляват храни с много Е-а, оцветители и захарин, които удрят по човешкото здраве, когато се консумират в големи количества или дори в умерени, но често, твърдят диетолози. Натриевият глутамат, означаван с Е-621, се ползва в редица джънк фуд като усилвател на вкуса. Според лекари, той може да увреди периферната нервна система.

Захарозаместителите, които се слагат в повечето бонбони и евтини сладкиши, както и в газираните напитки вместо захар, имат жлъчегонен ефект. Те обострят и провокират болести на жлъчните пътища, могат да окажат влияние и върху простатата. Трансмазнините пречат на пълноценното хранене на клетките и водят до натрупване на токсини, което е една от причините за болестите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране