28.04.2015 | 19:41
Чистка на митничари в „Капитан Андреево“, 25 души са уволнени
Съкращенията най-вероятно са заради съмнения за корупция

Общо 25 служители на митница Свиленград са освободени със заповед на директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов, стана ясно в понеделник вечер. От агенцията не дават повече информация, освен че връчването на заповедите се е случило в рамките на два дни – 27 и 28 април. Според източници на БНР сред уволнените е и бившият и.д. началник на митницата Валери Стайков, който се свързва с ДПС и зае поста при кабинета „Орешарски“. Според БНР в заповедите като мотив е записано, че се съкращават щатове. Твърди се обаче, че става въпрос за корупция.

За това говори и фактът, че новината идва на фона на неясни, но не особено благосклонни изказвания на премиера Борисов от последните дни за митниците и техния директор Ваньо Танов. Борисов заяви, че постът на Танов зависи от събираемостта на приходи от порядъка на „милиард и 500-600 милиона“. За момента остава неразтълкувано за какво точно се отнася тази сума. Тя е огромна и почти неизпълнима, ако се има предвид ръст над планираното за годината. Какво е темпото до момента също е трудно да се отгатне, защото от шест месеца Агенция „Митници“ не публикува данни за събираемостта на приходите.Намаляване на числеността на митниците не е предвидено в новия устройствен правилник на агенцията, одобрен от МС в началото на месеца. Напротив, предвидено е увеличение на щатните бройки, което ще се случи за сметка на Централното митническо управление. В началото на годината се проведоха и два конкурса, след които бяха назначени общо 40 митничари.

Затова вероятно съкращението е само за документално оформяне, а истинската причина е подозрения за корупция. Борисов коментира във вторник темата пред БНР с думите: „Сигурно има защо. Гоним 1 милиард и 500-600 милиона. Всеки, който ми пречи на това, съдбата му е такава.“

Държавната медиа съобщи още, позовавайки се на източници от МВР, че директорът на „Гранична полиция“ Милен Пенев също е освободен. За момента не са ясни причините, но вероятно те са свързани с критиките на премиера към работата на „Гранична полиция“ и противодействието срещу контрабандата. Малко по-късно във вторник пресцентърът на МВР съобщи, че за директор е назначен главен комисар Антонио Ангелов.

В края на март 13 митничари бяха арестувани на Капитан Андреево за участие в контрабанден канал за цигари през България. Оказа се, че в рамките само на един месец митничарите са пропуснали общо 19 камиона с контрабандни цигари от Турция. Прокуратурата оцени контрабандната стока на 150 млн. лв.

Този случай бе използван от премиера като повод да заплаши със сливане НАП и митниците. „Вече три месеца влагаме огромна енергия и воля в борба с контрабандата, но констатациите са ми повече от отчайващи“, каза Борисов на правителственото заседание на 8 април. И даде седмица на митниците „да се поправят“ под заплаха от вливане в НАП. Две седмици по-късно обаче се отказа от намерението си, като обясни, че заплахата подействала и митниците започнали да събират повече средства.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране