17.09.2022 | 22:53
Чудо! Борисов готов да не е премиер
"Възраждане" е новата патерица на ГЕРБ, Бойко Борисов наредил да "помпат" изборния им резултат. Александър Сталийски замества Камен Костадинов

Бойко Борисов е готов той да не е премиер, а ГЕРБ да преговаря за правителство с партиите, чиито представители искаха оставката му заедно с протестиращите през 2020 г. Освен с тях партията е отворена и към „Продължаваме промяната“ въпреки постоянните заявки на лидерите на формацията Кирил Петков и Асен Василев, че Борисов трябва да се пенсионира или да влезе в затвора.

Това заяви Борисов в интервю за сайта bezpartien.bg дадено по време на посещение в етнографския музей „Етъра“ край Габрово. Интервюто бе взето от Симон Милков, свързван с партията на Николай Бареков, а впоследствие познат на публиката и от протестите в подкрепа на главния прокурор Иван Гешев. Според информацията в сайта, той е собственост на сдружение „Съюз на радио слушателите“, регистрирано във Варна. Справка в Търговския регистър сочи, че в неговия борд е бившият директор на НДК Христо Друмев, участник също в борда на сдружението „Форум България-Русия“.

През миналата година в рамките на кампанията за изборите на 14 ноември Милков взе едно от много редките интервюта, дадени от депутата от ДПС Делян Пеевски, санкциониран преди това за корупция от американския закон „Магнитски“. Ден преди края на кампанията, тогава изявяващият се за YouTube канала „Шибанистан“ Милков взе и интервю отново от Борисов. Последното пространно интервю, дадено от Борисов, датира отпреди по-малко от година – след изборите на 14 ноември, а днес то отново беше във формат със задаване на на пръв поглед неудобни въпроси, парирането им от лидера на ГЕРБ, и бързо приключване на темата.

Според обясненията на Борисов, ако ГЕРБ спечели изборите, то е длъжна да опита да направи правителство, и би седнала на преговори с „Продължаваме промяната“ защото ставало въпрос за това как в зимните месеци народът да живее що-годе добре. Бившият премиер заяви, че в политиката няма място за емоции, а от протестите срещу неговия кабинет са минали 2 години. На изискването на „Продължаваме промяната“ Борисов да не е лидер на ГЕРБ, за да работят с партията, той отговори:

„В ГЕРБ можем да кажем, че не искаме с Кирил и Асен и се блокира всичко. Готов съм да седна с тях, но не е нужно да сме ние с Кирил Петков или Асен Василев. Ако сериозно се мисли за държавата има преговорни екипи, програми. Вариантите са различни – за кратко, средносрочно управление, или цял мандат, който да се изпълнява от правителство. Тогава няма значение кой е премиерът и министрите, след като има разписана програма.“

Припомнянето на готовността да работи с „Продължаваме промяната“ Борисов направи минути след като изчисли, че вчера държавата е задлъжняла с още 5 млрд. евро заради управлението им, а ако те отново спечелят изборите, ще се повтори фалитът от 1997 г. и от март 2023 г. Международният валутен фонд ще дойде да управлява финансите.

„Жална му майка на следващото правителство“, каза Борисов.

Борисов отрече да е казвал, че ще се оттегли, ако ГЕРБ не спечели изборите. На 3 септември по време на реч в Разград той заяви, че ако бъде избрана друга партия за победител той нямало повече да ходи на кампания, за да обяснява по няколко пъти едно и също.

Борисов бе попитан дали „Възраждане“ е новата патерица на ГЕРБ, като Милков се позова на информация, че резултатът на партията на Костадин Костадинов е „помпан“ от ГЕРБ, за да бъде тя втора политическа сила и впоследствие партньор. На 31 август, коментирайки социологически проучвания, Борисов заяви, че „Продължаваме промяната“ няма да е втора политическа сила, защото ‘Възраждане“ е във възход и ще ги победи.

Борисов се засмя на този въпрос и отговори, че не е чувал Костадинов от 10 години, а двамата били врагове откакто Костадинов (тогава общински съветник във Варна) се сбива с Веселин Марешки през 2014 г.

Подчерта, че между двете партии има червена линия заради различните позиции за приемане на еврото и е невъзможно между тях да се направи каквото и да е.

За „Газпром“ и „Лукойл“

Пет дни след като в Хасково обвини правителството „Петков“, че е спряло договора с „Газпром“, днес той заяви, че не би преговарял с руската компания, тъй като тя се държи безотговорно, тъй като спира мощности, въпреки дългосрочни договори за доставки с голяма част от Европа.

„Трябва да издържим и да подменим доставчика с друг“, каза Борисов. Вече няколко пъти той казва различни неща по повод руския доставчик на природен газ. В предложение към останалите партии за следизборна коалиция поиска пълна диверсификация на доставките, а след това каза, че договорът, който е до края на годината, трябва да си тече, България да получава количествата и дори да разсрочи неполучените.

Днес той отрече да има отношения с „Лукойл“, с която президентът Радев преговаря за намаляване цените на горивата.

 

„Не съм виждал Сталийски от 5 години“

След обясненията за отдавнашен контакт с Костадинов, дойдоха и такива за Александър Сталийски. Поводът бе въпрос дали именно той не е новият сив кардинал, който работи за ГЕРБ във Велико Търново след смъртта на Камен Костадинов от ДПС.  Борисов заяви, че познавал покойния Костадинов покрай футбола , виждал го 2-3 пъти в живота си и той не е влияел на процесите в града. Сталийски пък не е виждал от 5 години.

Името на Александър Сталийски се появи за последно в публичното пространство покрай проверките на бившия спортен министър Радостин Василев в заведението „101 bar and dinner“, част от плувния комплекс „Диана“. Тогава Василев заяви, че тогавашният председател на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов го посетил в министерството и му казал: „Пич, Дългия каза да не закачаш Сталийски“.

През 2009 г. Александър Сталийски беше описан от тогава доскорошния премиер Сергей Станишев като част от неформален кръг „Котараците“. Кои точно са другите в котилото никога не стана напълно ясно, но се разбра друго – хората, принадлежащи към този кръг, са се облагодетелствали от престоя на Бойко Борисов в кметския кабинет в Столична община, а впоследствие и от трите му премиерски мандата.

През годините Сталийски неведнъж е свързван с бившия министър-председател. При фалита на КТБ Сталийски и приятелката му Виолета Сечкова се оказват едни от най-големите вложители в нея с общо 30 млн. лв. и 5 млн. евро. По собствените му твърдения е бил изключително близък и със собственика на фалиралата банка Цветан Василев, а самият той, вече задочно обвиняем, често говори за него в интервютата си от Белград като за лицето, пращано му от Борисов да събира рекет за него. А впоследствие като за съратник на Пеевски в присвояването на активите на КТБ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране