05.02.2023 | 11:41
Чудо! Държавата със спешни мерки срещу спекулата, започват масови проверки
Икономическият министър очаква до месец цените да паднат

През декември наблюдавахме стопиране на цените. За съжаление, сега отново са тръгнали леко нагоре. Със сигурност има спекула, дори това, че всеки се презастрахова – е някакъв вид спекула. Това коментира в „Събуди се” министърът на икономиката Никола Стоянов.

„Уверен съм, че на база на по-сериозни проверки и разговори с пазарните играчи, както и с предвидомостта на цените на газа, електричеството и транспортните услуги, има доста фактори, които би трябвало да допринесат цените да тръгнат надолу”, обясни още министърът.

Дали се обсъжда таван на цените, той поясни, че „всичко е на масата”: „Лично не подкрепям такива мерки – не водят до добър резултат. Важно е да се отчете какви са проблемите на бизнеса. Но и той да види, че има сериозен контрол по отношение на нелоялни търговски практики”, добави Стоянов.

Министърът подчерта, че до две – три седмици всяко едно от ведомствата ще предприеме мерки за намаляване на цените. „Ще започнем масирани проверки и ще вземем мерки, които да подпомагат бизнеса. Надявам се до месец да има резултат”, добави той.

Относно горивата, той коментира: „Спрямо това колко пари се натрупват от изземването на свръхпечалбите на „Лукойл” и колко пари се харчат за картите за транспорт, с останалите средства ще се работи по мярка за компенсиране цените на горивата”.

1 коментар

  1. кендуал каза:

    абе вижте първо огромната спекула с горивата и битовата газ! Ще подгониме кварталните лавки…На големите вериги, на мобилните оператори какво ще им направите?Дървата за огрев как от 70лв сега са 200? А пелетите над 1200?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране