08.04.2015 | 12:30
Чудо! Турция разреши използването на тоалетна хартия
Главното мюфтийство издаде фатва, но подчерта, че основното средство си остава водата

Турското главно мюфтийство (Диянет) издаде фатва, с която обяви използването на тоалетна хартия за допустимо в рамките на исляма, предаде „Хюриет“. Все пак от религиозната дирекция подчертаха, че основното средство за почистване след облекчаване на физиологичните нужди трябва да бъде водата.

Като припомня, че за да е религиозно легитимна всяка молитва, човек трябва да освободи тялото, дрехите и мястото на молитва от предмети, определяни като „нечисти“ от исляма, фатвата отбелязва, че чистенето трябва да се извършва с вода. „Ако не може да се намери вода, могат да бъдат използвани други материали за почистване. Въпреки че според някои източници хартията не е подходящ материал за чистене, тъй като тя е средство за писане, няма проблем да се използва тоалетна хартия“, се посочва в документа.

В края на март пък Диянет заяви, че няма проблем с цел почистване да се използват вещества, които съдържат алкохол. От главното мюфтийство обаче подчертаха, че пиенето на алкохол е строго забранено от ислямската религия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране