02.03.2023 | 16:18
Чудо! Властта се събуди и откри: Надценките на храните в магазините минават 100%
Средната цена на млякото в Чехия е 2.98 лв., в Румъния - 3.11 лв., а в България стига 3.36 лв.

След дълъг „зимен сън“ и неглижиране на спекулата в търговската мрежа у нас, служебната власт установи надценки, достигащи до 100%. Необяснимо високи маржове са измерени при яйцата, маслото, кашкавала и сиренето. В четвъртък Министерски съвет отчете, че са направени над 1000 проверки на различни институции, които засекли стотици нарушения и нелоялни практики и заговори за съмнения за „необосновано високи печалби при храните“. В детайли, властта в следващите седмици ще се уверява дали при храните не се генерират свръхпечалби на гърба на населението, посочи вицепремиерът Христо Алексиев.

Активността на правителството дойде след като стана ясно, че българинът плаща по-високи цени за някои храни дори и от жителите на Люксембург и след като се разбра, че заради високата инфлация се отлага приема на България в еврозоната.

Властта даде заявка да се изсветлят всички скрити такси, които търговците начисляват в цената – като такса бонус оборот, логистика, маркетинг, позициониране на регал и т.н. Това се начислява с обратни фактури и от тях губи производителят, търговецът печели, а таксите се плащат от потребителите. Тези такси достигат до 20%. Всички тези такси с бъдеща наредба щели да бъдат обявени за нелоялни търговски практики.

Аграрният министър Явор Гечев посочи, че при хляба маржът между цената на едро и цената на дребно е 10 на сто, но при други продукти стига до 100 на сто. Необяснимо високи били тези маржове при яйцата, маслото, кашкавала и сиренето.

Гечев проследи цената на млякото от фермата до щанда в магазина. Той посочи, че от фермерите млякото се изкупува от 85 стотинки до 1 лев. След като се преработи от мандрите цената му на едро стига 1.80 лв., а в магазините на дребно цената вече стига до 4 лв. за литър.

Аграрният министър изненадващо направи уговорката, че търговските вериги купуват на много по-ниски цени от обявените цени на едро. Причината затова най-вероятно са големите количества, които те зареждат.

От данните на Явор Гечев стана ясно, че средната цена на прясното мляко в Чехия е 2.98 лв. за литър, в Румъния е 3.11 лв., а в България е най-висока и стига 3.36 лева за литър.

При маслото в разфасовки от 125 грама цената на едро в България е 2.62 лв., а в магазините се продава за 4.21 лв. В същото време, цената на дребно в магазините за масло в същия грамаж в Германия е 2.59 лв., а в Австрия е 2.55 лв.

При кашкавал по БДС 400 гр е с доставна цена 8.04 лв. и 15.99 лв. на щанд, което е 94% надценка. При сиренето, 400 грама – 5.64 лв. доставна цена, а на щанд 10,79 лв., 91% надценка.

Икономическият министър Никола Стоянова припомни, че преди няколко дни възложи на търговските аташета да представят информация за цените на 20 продукти в седем страни от ЕС. Стоянов даде пример с цената на олиото и каза, че в момента в Румъния то се предлага в магазини за 2.65 лв.

„Защитник съм на бизнеса, но трябва и етика да има в тази ситуация“, каза още Никола Стоянов.

„Всичко това е законно. Има недостиг в законодателството и за изсветляване на сектора ще направим две бързи неща – ще се приемат две наредби, подготвени от Министерството на земеделието и Министерството на икономиката за храните, които да дадат публичност по цялата верига на доставки. Ще има регистри на всички търговци и на складовете, които се занимават с продажбата на храни. Първият по веригата на даден продукт ще отрази в електронния регистър пускането му на пазара и всеки следващ ще информира къде е отишла храната и на каква цена, каза още Гечев.

Годишната инфлация на хранителните стоки е 24.5 % през януари, съобщи още аграрният министър Явор Гечев на пресконференция. Пикът е бил през ноември, когато индексът е достигнал 26,1 % през ноември.

Направени били над 300 съвместни проверки. КЗП е направило 471 проверки и са открити 452 нарушения. Агенцията по храните е извършила 333 проверки и установила 32 нарушения. НАП са извършили 340 проверки и са съставени 71 акта за нарушение. Данните изнесе вицепремиерът Христо Алексиев.

„Налице са редица нелоялни търговски практики, възникват съмнения и за необосновано високи печалби. Ние не обявяваме война на търговските вериги, нито искаме да водим такава война“, каза още Алексиев. Той уточни, че нямат намерение да се намесват на пазара в сферата на храните. „Единственото, което искаме да направим е да защитим интересите на потребителите, на уязвимите групи и да се уверим, че не се генерират свръхпечалби на гърба на населението“, каза още той.

Очаква се до дни да стартира интернет сайт, който ще информира всяка седмица потребителите как се формират цените на 20 продукти и какви са те в 7 страни от ЕС. Аграрният министър Явор Гечев на свой ред посочи, че се „дигитализират регистрите“, в които участниците във веригата на хранителните продукти да вписват информация какво се предлага на пазара – на входа и на изхода. Самите търговски вериги също ще могат да публикуват цените си на правителствената платформа.

Нелоялните търговски практики, упражнявани от търговците с пазарен дял над 50-60% завличат целия пазар след себе си и така се изкривява целия пазар и цените се завишават изкуствено, коментира Стоил Алипиев, председател на Комисията за защита на потребителите.

Експертът даде и примери за нелоялни търговски практики. „Търговецът представя невярна информация за етикетите на стоката и се оказва, че когато отидете до касата, цената на стоката се оказва по-висока от тази, на която е била предложена“, каза той.

Намерени са и подвеждащи твърдения на етикетите за теглото на стоките. А също и продукти, които се продават като произведени в България се оказват внос от други страни.

Председателят на КЗП дори посочи, че много често вериги посочват, че само днес предлагат продукт на най-ниска цена, но това не отговаряло на истината.

„Само днес на най-ниската цена, оказва се, че нито е само днес, нито цената е най-ниска. Става въпрос за хранителен продукт киви. Обявено е на цена 2.79 лв., а се оказва, че сравнителният анализ на конкурентните обекти показва, че цената не само не е най-ниска, а с около 20-30% по-висока“, посочи още Стоилов.

Той посочи още, че потребителите се подвеждат и чрез брошурите на търговските вериги, които рекламирали продукти на промоция, но в магазина се оказвало, че стоката липсва.

1 коментар

  1. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

    Тумба-лумба шикалка,няма сватба никаква-и тук парата ще е в свирката/или в кунките на проверяващите/.Ай сиктир,на луди ни направихте,боклуци.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране