05.06.2021 | 13:00
Д-р Ненков: Скандалът с трансплантациите засенчва санкциите на САЩ
Санкциите по закона "Магнитски" са розова панделчица в косата на детенце в сравнение с трансплантациите

„Ако е вярно, че в България – страна-член на ЕС, в елитна държавна болница са извършвани незаконни трансплантации, този скандал засенчва скандала със санкциите на САЩ. Санкциите по закона „Магнитски“ са розова панделчица в косата на детенце в сравнение с трансплантациите“, коментира в Нова тв д-р д-р Мирослав Ненков, специалист по анестезиология и интензивно лечение във ВМА и бивш служебен министър.

В четвъртък актуалният служебен министър д-р Стойчо Кацаров оповести данни за съмнителни трансплантации на бъбреци от живи донори, представени за роднини. Донорите били от Молдова, а рецепиентите от Израел и Оман. Д-р Кацаров предаде материалите на прокуратурата, а ръководството на болницата бе уволнено.

„Това, което се случва, не е трус в здравеопазването. Това е разрушаване, и то на една от основите, на която стъпва като цяло човешкото общуване, а това е даряването”, каза още д-р Ненков.

„Другите теми за схеми с приети, неприети пациенти, са банални. Не са ги измислили в болница „Лозенец”. Това е система, която функционира и на други места”, посочи още той.

И допълни: „Ако това с трансплантациите на чичовци и лели от Молдова и Израел се окаже, че е така, то трябва да бъде посечено с огън и меч. Но кой да го направи? Тази прокуратура ли, която ходи да се снима с продавача на чорапи в Пловдив?! Която не си мърда пръстта по толкова скандални неща?! Нужни са само двама читави разследващи, за да разплетат цялата история. Има документи, има данни. По закон Медицински одит уведомява ДАНС и ГДБОП за всяка трансплантация. Може да се провери колко пъти т.нар. чичо от Израел е ходил да види т.нар. племенник в Молдова и да му занесе два домата. И още нещо – защо пациент от Израел ще продпочете да му бъде направена операция в България? Защото нашето здравеопазване е по-добро ли?! Но ето вече видяхме, че Бойко Борисов нищо не знаел, Кирил Ананиев и той. Сигурно и Костадин Ангелов ще каже същото. Прогнозата ми, която се надявам, че няма да се случи е, че по този случай ще бъдат наказани две секретарки и три санитарки“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране