03.05.2015 | 8:37
Да напускаме богослуженията, ако споменават Симеончо като “цар на българите”
В резултат на тези синодални мурафети сме се сдобили с цар
Огнян Минчев

Въпреки каноничното единство на Източното Православие, трудно ми е да си представя две Църкви по-различни една от друга от Руската и Българската.

РПЦ е пряк властови инструмент на имперското самодържавие. С идването на Путин на власт в Москва РПЦ все повече се превръща в идеологически стожер на авторитарния режим в Кремъл.

Българското Православие е народна религия. В продължение на пет века свещеникът е бил равноправен член на българската община, споделящ битието на поробения българин. Висшият клир е чужд – гръцки – и никога не е станал интегрална част от църковната общност на българите.

И до ден днешен енорийският свещеник се възприема като много по-нужен и близък до духовните потребности на обикновения българин, отколкото владиката или другите синодални нотабили.

Затова е уродлив и смешен опита на днешните синодални старци начело с Николайчо Пловдивско-Московски да инсталират Симеон от Мадрид като “цар”, когото да “споменават в молитвите си” като “глава” на някаква си тяхна държава.

Този опит за легитимация на мадридския натрапник след като той публично се отметна от “царството си” основавайки партия и заемайки поста премиер е особено отблъскващ защото представлява изпълнение на чужда политическа поръчка.

Необходимо е Симеончо да отиде на 9 май на парада в Москва и за да не седи там като куче в каруца, необходимо е да му се измисли някаква роля. Ето ти го отново “цар на българите”…

Нека още веднъж повторим – ако в резултат на тези синодални мурафети сме се сдобили с цар – това означава, че нямаме президент, премиер и въобще държава, която по Конституция е парламентарна република.

Не се впечатлявам от поредната подигравка на режима в Москва с България и българите, но мълчанието на тези, които са избрани да управляват моята държава – моята демократична република ми идва в повече.

Предлагам на всички православни българи, които споделят моята гледна точка, да напускат богослуженията на БПЦ демонстративно и незабавно при споменаването на Симеончо като “цар на българите”. Ако им трябва като “цар” в Москва – те да си го коронясат.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране