11.06.2024 | 20:05
Данъчните подгониха партия „Величие“
„Ще платя до 2 седмици всички тези задължения, ще затворя фирмите, ще уволня хората“, отговори съоснователят на партията Ивелин Михайлов

Данъчните започват проверки на фирми, свързани с Ивелин Михайлов от партия “Величие” в качеството му на основател на атракциона “Исторически парк”. Днес съм разпоредил проверки на фирмата и хората, които стоят като лица зад тази партия. Вече има образувани производства по подадени сигнали отпреди няколко месеца за наличие на финансови схеми и измами, коментира шефът на НАП Румен Спецов във вторник.

Той допълни, че по тези производства се работи, но все още няма резултати. Изпълнителният директор на НАП поясни, че фирмите на Михайлов имат натрупани данъчни задължения. Подадените сигнали към данъчните спрямо фирми на Михайлов не са свързани с отминала предизборна кампания, коментира Спецов пред репортери в Димитровград, където участва в кампанията на Агенция “Митници” срещу дрогата “Не сте сами”.

Междувременно разследващият сайт BIRD изнесе информация, според която близо 650 000 лв. задължения към НАП са натрупали 10 фирми свързани с Ивелин Михайлов.

Шест от фирмите, дължащи общо 306 хил. лв., са собственост на Ивелин Михайлов или е съдружник в тях. В други четири фирми, дължащи 343 хил. лв., Ивелин Людмилов Михайлов е бил собственик или съдружник до неотдавна.

Ето и в детайли какво твърди справката на BIRD.

Съдебен изпълнител събира 92 000 лева от “Исторически парк”

Преди няколко седмици стана ясно, че съдебен изпълнител събира 92 000 лева дългове от “Исторически парк”. До тази развръзка се стига след като решението на Арбитражния съд на Българската търговско промишлена палата, с което дружеството “Исторически парк” бе осъдено да плати на охранителната компания “Авангард СОД” неиздължени суми на стойност 92 хил. лв., вече е предадено на съдия-изпълнител.

Сумата е натрупана от задължения на компанията, управлявана от лидера на новосъздадената партия “Величие” Ивелин Михайлов, за физическа охрана на “Исторически парк” в продължение на три години в периода 2017 – 2023 г. Освен това собственикът на атракциона трябва да плати както законната лихва върху дълговете си за последната една година, така и направените разходи по делото – близо 13 хил. лв.

Самият Калчев разказа преди дни на пресконференция в БТА от първо лице историята си. Той е пенсиониран военен, който обясни, че в продължение на 6 години е осигурявал охраната на “Исторически парк” с охранителната си фирма. 73-годишният мъж каза, че се чувства измамен, защото е загубил семейството си и около 400 000 лв., след като синът му, с когото към ден днешен е в тежък конфликт, го запознал с Ивелин Михайлов през 2008 г. По време на цялата си изява и през сълзи на очи мъжът наричаше сина си “лицето Щелян Калчев”.

Ден по-късно, отново на брифинг в БТА, Ивелин Михайлов определи изказването на Калчев като клевета и посочи, че ще заведе дела срещу Калчев и че всъщност е платил на фирмата на охранителя най-малко 700 000 лв.

„Присъщо е за много фирми като имат нещо друго да правят с  парите да не ги внасят веднага в държавата и после да платят с 23% лихва. Това е нещо, което правим от много години. Ще платя до 2 седмици всички тези задължения, ще затворя фирмите, ще уволня хората и ще се лиши държавата от милиони приходи на година“, отговори Ивелин Михайлов от ПП „Величие“.

306 хиляди лева задължения на 6 фирми, свързани с Ивелин Михайлов. Още 343 хиляди лева задължения на 4 фирми, които във времето са били с негово участие. Оказва се и че Ивелин Михайлов има и 308 хиляди лева задължения като физическо лице.

Според Михайлов сигналите за финансови измами за изпратени от един човек, но без доказателства.

„В момента, ако аз отида в полицията и подам срещу вас жалба или донос, те са длъжни и вас да разследват. Това нещо, което се прави, е да обвиняват хора и да се очернят без съд и присъда”, категоричен е той.

Справка на bTV в Търговския регистър полазва, че Ивелин Михайлов е или е бил в управлението на 46 фирми. Той е имал и участие в близо 40 компании.

1 коментар

  1. Там, каза:

    където дими, обикновено започва да гори. Тези Величие май ще излязат наистина величави в друга насока.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране