14.01.2022 | 11:05
Данчо Ментата с новина: Прокопиев и властта готвят Дянков за шеф на БНБ
ДПС брани до последно Сотир Цацаров - бил блестящ юрист и интелектуалец
Бившият финансов министър от първото правителство на Бойко Борисов Симеон Дянков е готвен за шеф на БНБ от новата власт. Зад кандидатурата му стои и олигархът Иво Прокопиев. Тази новина съобщи по Нова телевизия депутатът от ДПС Йордан Цонев, известен от началото на 90-те години на миналия век като Данчо Ментата.

Той припомни, че преди време Борисов сам е признал, че Прокопиев му е предложил Дянков за министър. Според Цонев обаче кандидатурата е доста спорна, защото около Дянков има неизчистени проблеми с една китайска връзка.

Цонев застана на амбразурата в защита на готвещия се да подаде оставка Цацаров: Никога не сме били приятели със Сотир Цацаров. Виждал съм се с него на изслушване на комисии и в Народното събрание. Жалко ще е, ако българската система губи такива юристи, ожали бившия главен прокурор Цонев.

Сотир Цацаров е блестящ юрист. Той е поредната жертва на олигарха Иво Прокопиев в битката му за овладяване на съдебната система. Знаем, че Цацаров запорира имущество имущество за 280 милиона на олигарха и енергиен магнат Иво Прокопиев. Трябва да се махне Сотир Цацаров, за да му бъде освободено имуществото, каза още депутатът от ДПС.

Относно разделянето на КПКОНПИ каза: “Ще подкрепим всички антикокрупционни мерки. В този случай обаче не става за антикорупционно законодателство, а за защита на олигарха Прокопиев”. Според него връзката между ПП и Прокопиев е силна. Като аргумент в тази посока посочи освобождаването на Пламен Георгиев като консул във Валенсия.

Цонев отново разви витиеватата си теза за реформата на съдебната система: “Съдебната система може да е с Гешев или без Гешев. Нашите европейски партньори искат промени в две посоки: Прокуратурата да стане отчетна и главния прокурор да може да стане разследван независимо. ДПС работи за промени в съгласие с исканията на нашите европейски партньори, заяви Цонев. Той беше категоричен, че в европейските препоръки не фигурират имена.

Депутатът безпардонно обяви плановете на ДПС: “ДПС е подготвило пакет за законопроекти, с които ще затворим врати за корупция – да се махнат инхаус процедурите, да се махнат отворените вратички за рекет към бизнеса. В рамките а един, два месеца ние внасяме тези закони”.

По темата с готвеното покушение срещу журналиста Атанас Чобанов каза: “Неприкосновеността на журналиста в европейска България трябва да е неприкосновена. Въпросният журналист е клеветил ДПС, но това няма значение. Аз лично смятам, че политик да съди журналист е проява на лош вкус. Ще питаме американското посолство за опита за покушение, защото е петно върху България да има заплахи срещу журналисти”.

Той коментира и позицията на ДПС за пенсиите: Ние ясно заявихме, че добавките за пенсионерите трябва да се дават през целия период на пандемията и те да служат и като противоинфлационен инструмент. Когато свърши пандемията и инфлацията се успокои, тогава трябва да се вземат трайни решения за техните пенсии. Защото хората в момента са зле. Още през дескември им казахме да оставят тези 120 лева на хората, да им ги дават до края на пандемията, посочи Цонев.

Защото в бюджета има такива пари. Инфлацията от една страна притиска хората и бизнеса, но от друга страна пълни бюджета. И тези пари, които са взети от бизнеса и хората, трябва да им се върнат. Хората това чакат, уточни той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране