04.06.2021 | 20:48
Държавата спира да работи с Пеевски
Правителството създава работна група за прилагане у нас на американските санкции

Държавата ще спре да работи със санкционираните от Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.  Това ще стане след решение на правителството, с което се създава работна група за предприемане на действия в отговор на наложените санкции заради „сериозна корупция“.

Мярката се взема с цел да се предпазят дружествата с държавно и общинско участие и другите разпоредители с държавни средства от попадане в обхвата на американските санкции. Те предвиждат тежки последици и глоби за всяко лице, което влезе в каквито и да било сделки и операции с фирми на санкционираните лица.

В момента у нас Васил Божков има значителен брой фирми, в които той е официален собственик според Търговския регистър. Много от тях са в сферата на хазарта и реално не функционират, защото лицензите им са отнети. Божков е привлечен като обвиняем за най-малко 18 престъпления. За разлика от него, по отношение на Делян Пеевски засега няма заведено публично обявено досъдебно производство, а неговият бизнес не е на светло, поради което има голям риск различни държавни или частни институции, включително банки, да търпят санкции, ако пропуснат да установят свързаност.

Създава се постоянна работна група с участието на представители на МВР, Министерството на финансите, ДАНС и Националната агенция за приходите (НАП), която в спешен порядък да изготви и да поддържа списък на лицата, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ, съобщи правителствената пресслужба.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране