22.02.2023 | 19:00
Държавни чиновници в жестока битка за комисионните от българското държавно мляко
Министър и шефове на ДКК се замерят с компромати, от които стана ясно, че спорът е кой да вземе рушвета

„Ел Би Булгарикум“ се оказа арена на ожесточена битка за разпределяне на комисионни от доставката на сухо мляко за държавната фирма между две фракции в ръководството ѝ, свързани с БСП. Годишният оборот на дружеството възлиза на около 20 млн. лв.

Доскорошният изпълнителен директор на дружеството Николай Маринов беше уволнен, след като, по твърденията му, е отказал да изпълни разпореждане на изпълнителния директор на „Държавната консолидационна компания“ (ДКК) Венцислав Димитров да подпише договор с „Милки Груп Био“ за доставка на сухо мляко. Това стана ясно от думите на Маринов на пресконференция днес в БТА – ден след като беше сменен на поста.

В същото време Венцислав Димитров обвини Маринов в редица нарушения, сред които е сключването на неизгодни договори за доставка на сухо мляко с „Интегрални системи за автоматизация и контрол – И.С.А.К.“ ООД и с „Уайт Голд Трейт“.

Доставната цена от трите фирми за „Ел Би Булгарикум“ е около 1.50 лв. за литър мляко.

В същото време българските производители се оплакват, че млякото им се изкупува на цени от 0.90 лв. до 1.15 лв. за литър.

Къде отива разликата от 40 – 50 стотинки не стана ясно, но за това пък двете страни не спират да сипят обвинения една срещу друга.

Николай Маринов видя в смяната му опит за фалиране на държавното дружество и тайна приватизация. Обеща да се сезира компетентните органи. Маринов е член на БСП и стана изпълнителен директор на „Ел Би Булгарикум“ след проведен конкурс в началото на декември 2022 г. Той е от крилото, което подкрепя президента Румен Радев, и този път няма да е в листите на БСП на предстоящите парламентарни избори.

От своя страна Венцислав Димитров обвини Маринов в редица нарушения и също обеща да сезира компетентните органи. Неговото име се свързва с обкръжението на бившия лидер на БСП Сергей Станишев.

В панаира се намеси и служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

„За съжаление само след месец и малко след като влезе новият Съвет на директорите в „Ел Би Булгарикум“, се появиха официални сигнали за качеството на доставяното мляко от чужбина, от много километри. След влизането на новия съвет започва да се внася мляко от Унгария през българска фирма, която е регистрирана само няколко дни по-рано. А парите са се плащали авансово“.

Това коментира пред bTV служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов по повод уволняването на изпълнителния директор на „Ел Би Булгарикум“ Николай Маринов.

„За мен беше важно да има конкурси за всички дружества. Такива са провеждани навсякъде, а аз съм дал абсолютна оперативна свобода, но това не означава липса на контрол“, посочи още той.

Получих сигнали от служители в „Ел Би“, които от 40-50 години са в производствената база във Видин, че млякото е със занижено качество“, заяви служебният министър.

Николай Маринов междувременно каза, че той е бил пристискан от служебния министър да внася прясно и сухо мляко от Унгария на завишени цени. Бившият вече директор на дружеството твърди, че министър Стоянов го е извикал в кабинета си и му е казал, че ще му изпратят оферта. Веднага след този разговор Маринов намерил офертата в своя кабинет. В нея вносното мляко било с масленост 3,5% при положение, че нашата норма е 3,6%. По думите на бившия директор посочената цена била 1,45 лева, а купуваме от Видин за 1,15 и за 1,30 лева. Върху него имало натиск да прекрати договори с български фирми.

Служебният министър Стоянов отрече тези твърдения и заяви, че един единствен път е виждал Маринов, и то по негова инициатива. Министърът го попитал за сигналите, които вече имал, а бившият изпълнителен директор на дружеството не ги отхвърлил, но се оправдал с решения на Съвета на директорите.

По думите на министър Стоянов Николай Маринов по-късно му се обадил с молба да спре проверка, която Държавната консолидационна компания започнала.

„Той тогава реши, че по друг начин ще се спасява и ще става медиен герой. Търсеше начин как да се измъкне. Вчера ми се обади, за да ми каже, че е уволнен и да ме попита дали трябва да напусне кабинета“, посочи Никола Стоянов.

„Аз нямам съмнения за качеството на млякото. Знам, че е било лошо, на 5-6 дни, вече губело свойство“, допълни още той.

 

4 коментара

  1. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

    ‘От своя страна Венцислав Димитров обвини Маринов в редица нарушения и също обеща да сезира компетентните органи. Неговото име се свързва с обкръжението на бившия лидер на БСП Сергей Станишев.’Тоя пухльо -Венцислав някой си,помислих,като го гледах по ТВ,че има нещо много ‘ляво’ у него. И ето,че се оказва,че е от обкръжението на серГЕЙ станишев.Явно педо-лобито в Булгаристан е много яко.Боклуци ниедни,марш у гюбрето.
    А ДЕКА МИ Е КОМЕНТАРОТ.

  2. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

    ‘От своя страна Венцислав Димитров обвини Маринов в редица нарушения и също обеща да сезира компетентните органи. Неговото име се свързва с обкръжението на бившия лидер на БСП Сергей Станишев.’Тоя пухльо -Венцислав някой си,помислих,като го гледах по ТВ,че има нещо много ‘ляво’ у него. И ето,че се оказва,че е от обкръжението на серГЕЙ станишев.Явно педо-лобито в Булгаристан е много яко.Боклуци ниедни,марш у гюбрето.

  3. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

    ‘От своя страна Венцислав Димитров обвини Маринов в редица нарушения и също обеща да сезира компетентните органи. Неговото име се свързва с обкръжението на бившия лидер на БСП Сергей Станишев.’Тоя пухльо -Венцислав някой си,помислих,като го гледах по ТВ,че има нещо много ‘ляво’ у него. И ето,че се оказва,че е от обкръжението на серГЕЙ станишев.Явно педо-лобито в Булгаристан е много яко.Боклуци ниедни.

  4. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

    ‘От своя страна Венцислав Димитров обвини Маринов в редица нарушения и също обеща да сезира компетентните органи. Неговото име се свързва с обкръжението на бившия лидер на БСП Сергей Станишев.’Тоя пухльо -Венцислав някой си,помислих,като го гледах по ТВ,че има нещо много ‘ляво’ у него. И ето,че се оказва,че е от обкръжението на серГЕЙ станишев.Явно педо-лобито в Булгаристан е много яко.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране