11.06.2021 | 21:42
Държавният секретар на САЩ: Санкциите по „Магнитски“ са помощ срещу корупцията
"Те са силен знак в подкрепа на стремежа на българските граждани за утвърждаване на демокрацията", каза Радев в разговор с Блинкен

„Наложените санкции по глобалния закон „Магнитски“ са принос на САЩ в борбата с корупцията, както и за укрепване на демокрацията и насърчаване на потенциала на българската икономика“. Това каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в телефонен разговор с българския президент Румен Радев.

Разговорът е бил по инициатива на Блинкен, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът Радев определи от своя страна наложените санкции като „силен знак в подкрепа на стремежа на българските граждани за утвърждаване на демокрацията, справедливостта и прозрачността“.

Блинкен е изразил и „очакване за ускоряване на процеса на европейска интеграция за Северна Македония“.

„Обща бе позицията, че това е в интерес на стабилността и сигурността не само на региона, но и на Европа“, посочиха от президентството.

Малко преди това говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс потвърди, че страната му подкрепя незабавното започване на преговорите за членство в Европейския съюз на Северна Македония и Албания.

Засега обаче няма изгледи България да подкрепи преговорната рамка на Скопие.

Радев е припомнил пред Блинкен „последователната ни подкрепа за членството на Република Северна Македония и призова за постигането на устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения, както и за стриктното спазване на Копенхагенските критерии за членство, което ще ускори и процеса по приемането на преговорна рамка от ЕС за югозападната ни съседка“.

Така на практика той потвърждава, че България не е готова да промени позицията си.

Радев е оценил високо „двустранното партньорство в отбраната, и призова за увеличаване и на индустриалното сътрудничество в тази сфера“, а Антъни Блинкен е откроил и приноса на страната ни по отношение на стратегия НАТО 2030.

По време на разговора президентът Радев е заявил и амбициите на България да използва европейските средства по Плана за възстановяване и устойчивост за решителна модернизация на страната.

Той е призовал за увеличаване и на инвестициите от САЩ в сфери с висока добавена стойност като информационните технологии, науката и образованието.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране