02.06.2021 | 9:38
„Демократична България“: Излезте на протест, подкрепете демокрацията
Възобновяват се протестите срещу главния прокурор Иван Гешев

Излезте на протест в 19 часа в сряда пред Съдебната палата в София, за да подкрепите демокрацията сега“. Това призоваха в сряда съпредседателите на “Демократична България“ Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Двамата коментираха, че в момента протича широкомащабна операция по сплашване на хората, които проверяват данните за подслушване на политици от опозицията. Версията на прокуратурата е, че се води дело срещу един високопоставен полицай, който е контактувал с Васил Божков по линия на търговията с антики.

“Пеевски, Гешев и Борисов се опитват да си върнат инициативата и попречат да излезе наяве това, което се е случвало в службите. Да попречат на хората от службите да излязат от режима на страхуване“, коментира Христо Иванов.

Той направи паралел между нахлуването в президентството след акцията в Росенец и сегашното нахлуване в МВР, която бе проведено, след като вътрешният министър започна проверка на подслушването.

“Моментално започва тази операция за респектиране, сплашване и запушване на устата“, каза Иванов.

Атанас Атанасов направи паралел със събитията от 2015-та година, когато в парламента са постъпили първите сигнали за аферата “Червей“. Разплитането на аферата доведе до осъждането на шефката на Софийския градски съд Владимира Янева за незаконно разрешаване на специални разузнавателни средства.

Тогава Атанасов бе председател на вътрешната комисия в Народното събрание и започна проверка на службите и насрочи заседание, за да бъдат изслушани всички замесени в аферата.

„Предния ден всички замесени бяха извикани в следствието и накарани да подписват декларации, че всичко е следствена тайна. Явно и сега целта е същата – да им се затвори устата. Но нас няма да ни спрат. Ние ще се борим докрай за разплитане на този модел, чрез който Борисовата държава държеше своята власт“, декларира лидерът на ДСБ.

Той обясни, че след изборите на 11 юли в новия парламент “Демократична България“ ще предложи свикване на анкетна комисия за проверка на подслушването.  Христо Иванов допълни, че прокуратурата се опитва да “маскира действията си като акция срещу Черепа (Васил Божков)“.

“Някои неразумни назначения на служебното правителство наистина дава възможност за такива пропагандни внушения. Тия връзки (с Васил Божков) сега ли ги откриха? В случая става дума за мащабна операция срещу всички от службите. Ние се обръщаме към хората в службите. Всички вие, които не сте си цапали ръцете, а и вие, които сте си цапали ръцете, но смятате, че повече така не може, вие, които вярвате в честта на пагона, да знаете, че има политическа сила, която е готова да ви подкрепи. Не се поддавайте на страха, излизайте и говорете“, призова Христо Иванов.

Той допълни: “Всички граждани трябва да излезем, да направим голям протест и да поискаме оставката на Гешев. Ние трябва да защитим възможността на истината да излезе наяве“. “Само масов публичен протест ще сложи тези хора по местата им. Трябва да подкрепите демокрацията. Крайно време е да бъдат ометени“, допълни Атанасов.

9 коментара

 1. Мила каза:

  ДеБЪ само подскачат ама нямат топки за реални действия

 2. Мая каза:

  ДеБъ са далеч от демокрация. Да не забравяме кой олигарх им дърпа конците

 3. Ася каза:

  Иванов пак си прави ПиАр и яхва протеста

 4. Дренски каза:

  Демократична България отдавна са се специализирали в протестите и медийните спекулации.

 5. Мими каза:

  Мда, само подстрекава ама нищо реално не правят от ДБ

 6. Здравко каза:

  Освен да протестираш, можеш ли нещо смислено и градивно да свържиш???

 7. Вера каза:

  Само протести от тези!

 8. Марио каза:

  Единствената цел на протестите на ДБ е придобиването на медийна популярност преди изборите.

 9. Асен каза:

  ДБ само на хартия са демократи, а всъщност са патерица на социалистите и нямат нищо общо с десницата!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране