06.06.2023 | 22:13
Денков: Президентът направи саботаж на новото правителство
Защо бяха изтеглени днес зам.-министрите?, пита новият премиер

Най-неотложната задача пред новото управление е изготвянето и приемането на бюджет. Това заяви в интервю пред БНТ новият премиер акад. Николай Денков. „Ще изтеглим сега внесения бюджет, тъй като дефицитът е твърде голям, в кратки срокове ще подготвим нов вариант на бюджета и ще бъде внесен в НС, а да бъде приет преди лятната ваканция, ако изобщо има такава“.

България ще продължи да изпълнява решението на парламента за изпращане на военна помощ за Украйна, посочи Денков.  „Няма да изпращаме обаче войници в Украйна, досегашният военен министър ме увери, че не е имал намерения да го прави. Този слух трябва да се опровергае“, увери премиерът.

Въпросът за шефовете на службите беше достатъчно ясно обсъден през последните дни – те трябва да служат на България и това не означава, че трябва да има чистка, а трябва да се погледне кой как си върши работата и тези решения ще бъдат в рамките на Народното събрание.

„Има проблеми със службите, една от тях беше казана на изслушването в НС – информацията, че няма да има война, представена няколко дни преди тя да започне, означава, че или те не са получили информация от партньорските служби, защото не са им имали доверие или те не са представили наличната информация пред народните представители“.

Денков посочи още, че на въпросното изслушване директорът на ДАНС си е позволил политически квалификации, които излизат извън неговата професионална дейност.

„Разочарован съм от президента. Част от изказванията, които направи днес, са извън институционалните граници. Трябва да заровим томахавките. Изтеглянето на зам.-министрите е саботаж“, смята премиерът.

„Не съм чувал за друг такъв случай, че всички заместник-министри, с едно изключение, са били освободени. Това създава проблем, защото когато влезе един министър, работата не спира, има много преписки, има работа в дирекциите и това минава през заместниците, преди да стигне до министъра“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране