04.01.2015 | 22:05
Депутати дължат над 9 млн. лв. на банки, частни лица и фирми
Джевдет Чакъров още дължи 200 000 лв. на колегата си Венцислав Каймаканов

Над 9 млн. лв. дължат депутатите на банки, фирми и частни лица. Това става ясно от декларациите по Закона за конфликт на интереси, които вече са изцяло качени в публичния регистър.

Един от най-задлъжнелите в това Народно събрание е Настимир Ананиев от Реформаторския блок. Той има две ипотеки в различни банки за 250 хил. евро и 125 хил. лв., кредитна карта с лимит 23 хил. евро и е взел заем от чуждестранно лице в размер на 20 хил. лв., съобщи „24 часа“.

Колегата му в РБ Румен Христов има кредит за 342 969 лв. и е взел 72 хил. лв. назаем от частно лице. Валентин Павлов от същата група, нашумял като зъболекаря на Силверстър Сталоун, е съдлъжник по кредит в размер на 995 хил. лв., взет от фирмата, в която той има 50% дялово участие – “ДЦ ЕО Дент” ООД.

Тунчер Кърджалиев от ДПС пък освен два кредита – ипотечен и потребителски с начална стойност съответгно 30 и 20 хил. евро, е солидарен длъжник и по кредит-овърдрафт в размер на 300 хил. лв. на фирмата си “Панацея” ЕООД.

Джевдет Чакъров продължава да изплаща два лични заема към колегата си Венцислав Каймаканов с общ размер над 200 хил. лв. Той ги е взелпрез 2008 и 2009 г., когато бе екоминистър в кабинета “Станишев”. Илия Илиев от ДПС пък е обявил заем от частна фирма в размер на 150 хил. лв.

Червеният Димитър Димитров, който преди да влезе в парламента бе крупен земеделски производител в Пазарджишко, има два кредита от две банки за 200 и 300 хил. лв. Мартин Иванов-Данона от БДЦ има две задължения – за 93 333 евро и за 67 270 лв.

Реформаторът Атанас Атанасов и Атанас Мерджанов от БСП изплащат заедно с половинките си кредити за жилища с еднакъв размер – по 100 хил. евро всеки. Същата е сумата на ипотечния кредит и на Росен Петров от БДЦ.

Ипотеки за по 100 хил. лв. изплащат Четин Казак от ДПС, Лъчезар Иванов и Цветан Цветанов от ГЕРБ, Иван Иванов от РБ. Червеният Таско Ерменков има жилищен кредит за 72 хил. евро и потребителски за 9000 евро. Чавдар Георгиев пък е със 173 хил. лв. заем. Колежката им Мая Манолова изплаща ипотека за 43 635 евро и два потребителски кредита за 48 500 и 17 хил. лв.

От депутатите на “Атака” единствено Десислав Чуколов е обявил жилищен заем от 45 хил. евро.

Освен големи задължения депутатите масово декларират частен интерес към работата на съпрузи, деца и роднини и към техни фирми. Семил Абумелих от ГЕРБ пък е обявил частен интерес към създадените от него болница “Дева Мария” и медицински център “Света София” в Бургас.

Повечето народни представители са спазили закона и са излезли от управата на дружествата, но са запазили собствеността си в тях. Много от депутатите са членове на училищни и читалищни настоятелства, както и на спортни клубове. Например Валентин Касабов от ПФ е в управата на Боксово сдружение “Черноморец 1968”, Камен Костадинов – в БФС, а лидерът на ДПС Лютви Местан е обявил участие в Българската федерация по петанка. Мустафа Карадайъ пък е в “Обединен спортен клуб БОРЕЦ”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране