17.04.2016 | 20:13
Депутатите спъват референдума на Слави
Левицата поиска забрана в един и същ ден да се провежда референдум с какъвто и да било вот

Избори заедно с референдум ще има, ама друг път. Изключения са допустими, но в зависимост кой стои зад общественото допитване. Това стана ясно в четвъртък (14 април) по време на заседанието на парламентарната Комисия по правни въпроси. На нея депутатите обсъждаха промените в Изборния кодекс.

Левицата поиска забрана в един и същ ден да се провежда референдум с какъвто и да било вот. Мотивите на нейните представители бяха, че по този начин настъпва истински хаос в избирателните секции, администрацията не може да се справи, правят се грешки, редактират се протоколи, което поставяло под съмнение целия процес. От ДПС пък отбелязаха, че предизборните кампании засенчвали националните допитвания и темата, по която трябва да се произнесат хората. Искането на социалистите не бе одобрено, но то за пореден път показа, че партиите не желаят гражданите да им се бъркат, макар и да ни пробутват други приказки. От ГЕРБ обясниха, че позицията на БСП е прекалено строга. Ето защо се обмисля йезуитски финт, с който хем да има референдуми, хем те да са по сценария на политиците.

Управляващите предлагат допитванията, инициирани от президента, Министерския съвет, от не по-малко от 48 депутати или не по-малко от една пета от общинските съвети, т.е. произхождащите от партиите, да могат да се провеждат заедно с други избори. А когато са по настояване на гражданите чрез инициативен комитет, да се провеждат самостоятелно. С очевидната мисъл, че така активността ще е по-ниска.

Съпредседателят от временния триумвират, който води ДПС, Четин Казак загрижен изтъкна, че референдуми не бива да се правят за щяло и нещяло. По думите му така се хаби много от енергията на хората. Колкото до ГЕРБ и Патриотичния фронт, те не намират за редно някой да си прави реклама и да вади дивиденти с тънката сметка, че на допитването ще участват повече хора, ако то се проведе заедно с избори. От своя страна реформаторите иронично коментираха, че е най-добре да се забрани на гражданите да се произнасят по каквито и да е въпроси.

В крайна сметка замисленото от депутатите си е удар по начинанието на шоумена Слави Трифонов и на всички други след него. Инициативният комитет от “Шоуто на Слави” събра над 570 хил. подписа с искане за провеждане на допитване по няколко теми. Те са свързани с намаляване наполовина на народните представители, въвеждането на електронно дистанционно гласуване, задължителен вот, понижаване на държавната субсидия за партиите до 1 лв. за получен глас, мажоритарен избор, включително и на директорите на областните дирекции на МВР. Въпросите за конкретния референдум по всяка вероятност ще бъдат окастрени или преформулирани, тъй като правната комисия вече прие задължителното гласуване. Разбира се, важно е какво ще е гласуването в пленарната зала. Но съмненията за договорки остават, след като и на заседанието на “правистите” нямаше кой знае какви ожесточени дебати. Според съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов ДПС и БСП си пазели силите за пленарната зала.

Желанието за дистанционно гласуване също може да отпадне. По тази тема вече се проведе референдум, а и правната комисия се произнесе положително, макар и за експериментално дистанционно гласуване до 2018-а – с други думи, на предстоящия вот за държавен глава. После, ако експериментът се окаже успешен, ще влезе в сила за всички избори.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране