19.11.2022 | 12:01
Депутатската заплата скочи на 5582 лв. без добавките
Основната заплата на държавния глава вече е 11 164 лв

Увеличение на заплатите си получиха още на втория месец от съществуването на новия парламент депутатите. За ноември те вече ще се разписват срещу 5582 лв. вместо досегашните 5145 лв.

Причината за увеличението от 8,5% е, че заплатата в обществения сектор за септември се оказа по-висока със същия процент в сравнение с юнската според данните на НСИ.

В предишния парламент, който изкара по-малко от година, през последните месеци народните представители получаваха основно месечно възнаграждение 4858 лв., т. е. само за няколко месеца техните заплати са се вдигнали с 14,9%, колкото е ръстът на средната работна заплата в България за цялата година.

Според новите данни основната заплата на държавния глава вече минава 11 хиляди лева и е 11 164 лв. Президентът Румен Радев обаче се разписва срещу повече, защото към тази сума се добавят класовете за прослужено време и командировъчните и на практика възнаграждението му е с около 20% по-високо, т. е. близо 15 000 лв. месечно.

Народни представители също получават над 5582 лв., защото към техните заплати освен класовете се добавя и процент за участие във всяка комисия, представителни пари и др.

Възнагражданията на депутатите и на министрите, премиера и всички, чиито пари са обвързани с техните, се променят на всеки три месеца. Следващото увеличение също ще е значително, тъй като ще се определя от заплатите в обществения сектор за последното тримесечие на годината. За разлика от депутатската заплата средната за страната се увеличава с едва 0,8% за последното тримесечие.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране